Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico bereid NAFTA te herzien

Datum : 01/06/2017
Land : Mexico

Mexico bereid NAFTA te herzien

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luís Videgaray, heeft gezegd dat zijn land bereid is het vrijhandelsverdrag NAFTA – met de Verenigde Staten en Canada – te herzien. Maar Mexico accepteert geen veranderingen die de economische integratie tussen de drie landen vermindert.

“We willen geen beëindiging van het vrijhandelsverdrag”, aldus Videgaray. Hij wees erop dat een mislukking van de onderhandelingen een grote invloed heeft op producenten en exporteurs in de VS. Het afgelopen jaar exporteerde alleen de staat Texas al producten en diensten ter waarde van USD 95 miljard naar Mexico.

Ook bestaat het risico dat het ‘Trump-effect’ de kansen versterkt van nationalistische en anti-Amerikaanse kandidaten bij de presidentsverkiezingen in Mexico volgend jaar. “Als Mexicanen een permanente agressie voelen vanuit de VS kan dat gevolgen hebben voor de interne politiek”, zei Videgaray.

Wat betreft Trumps voornemens om een muur te bouwen langs de Amerikaans-Mexicaanse grens zei hij dat de VS het recht hebben hun grens te beschermen. Maar dat zou door de Mexicanen wel als een “onvriendelijk gebaar” kunnen worden gezien.

“We stellen de muur niet ter discussie, we zullen er op geen enkele manier aan meewerken, noch financieel noch op andere wijze”, stelde Videgaray.

 

Bron : Latin American Herald Tribun
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug