Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico biedt excuses aan voor verkrachting

Datum : 19/12/2011
Land : Mexico

Mexico biedt excuses aan voor verkrachting

De Mexicaanse autoriteiten hebben openlijk hun excuses aangeboden aan de indiaanse Valentina Rosendo omdat ze haar niet hebben beschermd, nadat zij in 2002 werd verkracht door soldaten. De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Alejandro Poire zei afgelopen donderdag Rosendo “de meest oprechte verontschuldigingen” aan te bieden.

De vrouw behoort tot de Me’phaa-stam en kreeg het voor elkaar om haar zaak voor het Inter-Amerikaanse hof voor de Mensenrechten te brengen, omdat in Mexico geen onderzoek werd ingesteld. In 2002 benaderden acht militairen haar terwijl Rosendo kleren aan het wassen was in een rivier in de zuidelijke staat Guerrero. Ze wilden informatie hebben over een verdachte. De indiaanse gaf aan van niets te weten, wat haar een pak slaag opleverde. Vervolgens werd ze verkracht door twee militairen.

Het Inter-Amerikaanse Hof in Costa Rica droeg Mexico vorig jaar op om excuses aan te bieden en een eerlijk strafrechtelijk onderzoek te beginnen.

 

Bron : Nieuws.nl
Bookmark and Share


Terug