Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico: Corrupte politicus steelt honderden koeien

Datum : 18/10/2017
Land : Mexico

Mexico: Corrupte politicus steelt honderden koeien

César Duarte, de voormalig gouverneur van de Mexicaanse deelstaat Chihuahua, wordt ervan verdacht honderden koeien gestolen te hebben die met publiek geld gekocht waren. Duarte wordt sinds maart gezocht door de Mexicaanse autoriteiten. Hij sloeg op de vlucht toen hij ervan beschuldigd werd miljoenen pesos verduisterd te hebben. Hij houdt zich waarschijnlijk verborgen in de Verenigde Staten, waar hij gezien is in Texas, Florida en New Mexico. 

De nieuwste beschuldigingen jegens Duarte werden bekend nadat een ngo die tegen corruptie vecht officiële documenten publiceerde waarin de koeiendiefstal aan het licht komt. De dieren waren met publiek geld geïmporteerd vanuit Nieuw Zeeland. Ze zouden voor een goede prijs aan arme boeren in Chihuahua verkocht worden nadat hun kuddes gedecimeerd waren door aanhoudende droogte. De documenten laten echter zien dat 903 van de 1408 koeien naar Duarte's eigen ranch vervoerd werden, om vervolgens doorgegeven te worden aan zijn politieke bondgenoten. 

Volgens het onderzoek van de organisatie Mexicanos contra la Corrupcion y la Impunidad (Mexicanen tegen corruptie en straffeloosheid) ontvingen de boeren voor wie de koeien bedoeld waren in totaal slechts 150 dieren. In oktober 2016 werd al bekend dat 345 koeien naar Duarte's ranch waren gebracht, maar de gepubliceerde documenten laten zien dat het om 903 dieren gaat. In gesprekken die de ngo voerde met getroffen boeren werd duidelijk dat zij na betalingen aan de overheid, waarvoor ze leningen hadden afgesloten, geen koeien ontvingen.

De ontdekkingen hebben veel woede veroorzaakt in Mexico, omdat ze duidelijk laten zien hoe de armste bevolkingsgroepen benadeeld worden door corrupte praktijken van politici. Duarte stond bekend om zijn luxe levensstijl en wordt ervan verdacht 79 miljoen pesos te hebben verduisterd tijdens zijn ambtstermijn van 2010 tot 2016. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug