Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico: de moeizame campagne van Marichuy

Datum : 16/02/2018
Land : Mexico

Mexico: de moeizame campagne van Marichuy

Op campagne in de noordwestelijke deelstaat Baja California Sur, is de inheemse presidentskandidate María de Jesús Patricio Martínez (‘Marichuy’) ernstig gewond geraakt.

Het busje waarin zij reisde raakte van de weg tussen San Ignacio en Vizcaíno en sloeg over de kop, waarbij Marichuy een armbreuk en een hoofdwond opliep. De traditionele genezeres is vervolgens met een legerhelicopter vervoerd naar ziekenhuis nr. 5 in de deelstaathoofdstad La Paz. Haar toestand is ‘stabiel’. Eloísa Vega Castro, van een Zuid-Californisch steunnetwerk, was minder fortuinlijk: zij kwam bij het ongeluk om het leven. Acht anderen, waaronder Francisco Grado, een leider van de oorspronkelijke bewoners van de regio (de Cochimi), raakten gewond.

Het ongeluk is een nieuwe tegenslag voor de mogelijke kandidatuur van Marichuy bij de presidentsverkiezingen van 1 juli aanstaande. Zij was in Baja California Sur om handtekeningen op te halen voor haar campagne. De voorwaarden voor kandidaatstelling verplichten de kandidaten om vóór de deadline van 19 februari 866.000 steunhandtekeningen opgehaald te hebben. Op het moment van het ongeluk op woensdag 14 februari, stond de teller van Marichuy nog pas op 241.000.

Een andere tegenslag kreeg haar campagne vorige maand te verduren, in de deelstaat Michoacán. De laatste auto van haar colonne, waarin drie journalisten reisden, werd tegengehouden door gewapende mannen die de journalisten beroofden van al hun waardevolle eigendommen.

In december klaagde ze in een interview met de Spaanse krant El País al over flauwe grappen en beledigingen: “Heel vaak krijg ik als commentaar dat inheemse vrouwen alleen maar nuttig zijn als schoonmaakster. Dat is een voorbeeld van het racisme en het machismo waarmee wij elke dag geconfronteerd worden.”

Marichuy heeft haar campagne na het ongeluk tijdelijk stilgelegd. President Enrique Peña Nieto heeft via twitter zijn medeleven betuigd, net als andere presidentskandidaten.

Bron : El País, Congreso Nacional Indígena
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug