Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico deporteert illegale migranten VS

Datum : 26/11/2018
Land : Mexico

Mexico deporteert illegale migranten VS

Mexico zal de migranten die zondag geprobeerd hebben over de grensmuur met de Verenigde Staten te komen deporteren. Op verschillende plaatsen in Tijuana probeerden migranten de VS binnen te komen. In een reeks incidenten gebruikte de Amerikaanse politie traangas, zonder - blijkbaar - verwondingen te veroorzaken.

"Het Nationale Migratie Instituut (INM) zal doorgaan met de onmiddellijke deportatie van mensen die deelnamen aan deze incidenten”, vertelde Mexicaanse regeringssecretaris Alfonso Navarrete afgelopen zondag aan Milenio TV.

Navarrete zei dat een groot deel van de migranten zich uit het gebied had teruggetrokken en dat velen van hen waren teruggekeerd naar het asiel in Tijuana. In de nasleep van de incidenten zullen de Mexicaanse autoriteiten verschillende grenspunten versterken met extra federale veiligheidstroepen, zei hij.

De groep, onderdeel van de migrantenkaravaan die vanuit Midden-Amerika op weg is naar de VS, werd opgepakt na een poging de grens "gewelddadig" en "illegaal" te passeren op zondag. Videobeelden tonen tientallen mensen die richting de grensomheining rennen, nabij de stad Tijuana.

De migranten, die meestal uit Honduras komen, maar ook uit Guatemala en El Salvador, zeggen dat ze de dreiging van geweld in hun thuisland ontvluchten en op zoek zijn naar een beter leven voor zichzelf en hun gezinnen. Ze hebben in grote groepen – karavaans – ruim 4.000 km afgelegd vanaf hun thuislanden. De meesten willen de Verenigde Staten bereiken, waar ze zeggen dat zij van plan zijn asiel aan te vragen.

Bron : BBC World News, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug