Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Mexico: Discussie om feminisme debat met alleen mannen

Datum : 04/10/2017
Land : Mexico

Mexico: Discussie om feminisme debat met alleen mannen

In Mexico is online ophef ontstaan omdat de Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) een debat over feminisme organiseert waarin alleen mannen deelnemen. Marta Lamas, een van de bekendste feministen van Mexico, organiseerde het evenement en zal tevens als voorzitter optreden. Zij vindt het idee "anders en provocatief."

Tijdens het debat, getiteld Marta Lamas in dialoog met XY zullen twee themas besproken worden: Feminisme en de vrije markt en feminisme en mensenrechten. Mexicaanse media meldden eerst dat er geen vrouwen op het podium aanwezig zouden zijn, maar Lamas berichtte later dat zij tijdens het hele evenement als gastvrouw en voorzitter zal optreden. In een reactie zegt ze: "Ik heb vijftig jaar lang in panels gezeten met alleen maar vrouwen. Dit keer dacht ik 'Oké, laten we eens kijken wat mannen te zeggen hebben'." 

Lamas zegt verder wel negatieve reacties verwacht te hebben, maar geeft aan de golf van online kritiek niet te hebben voorzien. Op sociale media wordt het evenement heftig bekritiseerd. Een van de deelnemers aan het debat, journalist Jenaro Villamil, reageerde op Twitter: "Ik heb dit niet georganiseerd en ik heb geen interesse meer om mee te doen aan dit haatspel." Vorige maand was Villamil aanwezig bij een protestmars voor Mara Castilla, een tienermeisje dat vermoord werd na het gebruiken van een taxi-app. Hij werd daar echter weggehoond door andere aanwezigen, wat een discussie opleverde rondom de rol van mannen in het feminisme debat. 

Lamas zegt dat er nog geen andere mannen zich hebben teruggetrokken. Vorig jaar publiceerde Con Nosotras, een feministiche groep in Guadelajara, een manifest waarin ze mannen opriepen zich terug te trekken uit publieke evenementen als het aantal mannen en vrouwen niet in balans is. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug