Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico: Doden door explosie in kolenmijn

Datum : 26/07/2012

Mexico: Doden door explosie in kolenmijn

In Mexico zijn zeven mensen omgekomen door een gasexplosie in een kolenmijn. Dit gebeurde in de noordelijke staat Coahuila. De politie zegt hun lichamen te hebben opgegraven. Zij zijn allemaal afkomstig uit dezelfde familie en werkten in de mijn in Muzquiz. 

Explosies veroorzaakt door methaangas zijn een van de grootste risico's in kleinschalige mijnen. In 2006 kwamen 65 mijnwerkers om het leven in een soortgelijke explosie in een mijn in Pasta de Conchos, ook in Coahuila. Politieagent Francisco Martinez zei dat alle indicaties erop wijzen dat de explosie werd veroorzaakt door een kleine ophoping van het gas. De explosie vond zo'n 75 meter onder de grond plaats. 

Juan Antonio Ibarra, medewerker van de Coahuila nooddiensten, gaf aan dat de reddingsoperatie pas laat op gang kwam. De rede hiervoor was dat de mijngangen gelucht moesten worden door gevaar voor nieuwe explosies. Het Mexicaanse ministerie van Arbeid gaf aan dat deze mijn, in het bezit van mijnbedrijf El Progreso,  in het verleden boetes had gekregen voor een gebrek aan veiligheidsmaatregelen. El Progreso heeft nog niet gereageerd. 

Familieleden van slachtoffers van mijnongelukken hebben een actiegroep opgericht. Zij zeggen dat in 2011 in totaal 30 mensen omkwamen in de mijnen van Coahuila. Ze geven ook aan dat er in totaal zo'n 50.000 mensen in de mijnen werken, veel daarvan in gevaarlijke omstandigheden. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug