Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico: drie clandestiene massagraven gevonden

Datum : 17/01/2018
Land : Mexico

Mexico: drie clandestiene massagraven gevonden

Meer dan twintig lichamen werden de afgelopen dagen gevonden in drie massagraven in de gemeente Xalisco, in de Mexicaanse deelstaat Nayarit, grenzend aan de Stille Oceaan. De eerste lichamen werden gevonden door boeren die in de omgeving aan het werk waren en gealarmeerd werden door stank. Er is onduidelijkheid over het werkelijke aantal gevonden lichamen; aantallen variëren tussen de twintig en tweeëndertig in een tijdspanne van 48 uur. De graven lagen op slechts honderd meter van elkaar. Deskundigen zoeken op dit moment naar de doodsoorzaak, en ook wordt verder gezocht naar mogelijk meer graven.

Een woordvoerder van Familias Unidas, Verenigde Families (een organisatie van familieleden van vermiste personen), die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, verklaarde dat er het afgelopen jaar alleen al in de staat Nayarit 306 mensen verdwenen waren. Familias Unidas is halverwege vorig jaar opgericht om aandacht te vragen voor een golf van verdwijningen in de zomermaanden.

Nayarit bevindt zich tussen Sinaloa en Jalisco, de schuilplaatsen van de twee grote drugskartels die de internationale drugshandel controleren: Sinaloa en Jalisco Nueva Generación (Jalisco Nieuwe Generatie). De voortdurende onveiligheid en de geruchten over corruptie zorgden er vorig jaar voor dat gouverneur Roberto Sandoval van regeringspartij Partido Revolucionario Institucional (PRI) niet herkozen werd. Hij is opgevolgd door de zakenman Antonio Echeverría van de oppositie. De komst van Echeverría in september ging echter gepaard met een grote toename van de georganiseerde misdaad, met als gevolg dat de eerste twee maanden van zijn gouverneurschap tot de meest gewelddadige van het jaar behoorden. Waren er in de eerste maanden van het jaar gemiddeld 15 moorden, in september bedroeg dat aantal maar liefst 37 en in november zelfs 46.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug