Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico een 'veilige land' voor migranten?

Datum : 11/07/2018
Land : Mexico

Mexico een 'veilige land' voor migranten?

The Washington Post bericht over geheime onderhandelingen tussen de regeringen van de Verenigde Staten en Mexico die ertoe zouden moeten leiden dat het aantal Midden-Amerikanen dat Amerika probeert te bereiken drastisch afneemt. Het voorstel gaat uit van een zogenaamd “veilig derde land overeenkomst”, waarbij migranten die via Mexico naar de Verenigde Staten trekken in dit eerste land asiel zouden moeten aanvragen. Het voorstel doet denken aan de afspraken binnen de Europese Unie met betrekking tot de vluchtelingen en migranten uit het Midden-Oosten en Afrika, maar ook op het westelijk halfrond bestaan al langer dergelijke afspraken. Canada wordt door de Verenigde Staten ook als een veilig derde land beschouwd en Midden-Amerikanen die via de noordgrens proberen binnen te komen worden onverbiddelijk teruggestuurd.

De Amerikanen zien wel iets in de plannen, omdat het flink zal besparen op de kosten van grenscontrole en opvang. Maar welk voordeel bieden de plannen voor Mexico? En is Mexico wel een veilig land? Volgens president Donald Trump zijn de meeste asielzoekers helemaal geen vluchtelingen en willen ze alleen maar om economische redenen naar de VS verhuizen. Mensenrechtenorganisaties wijzen op het feit dat veel Midden-Amerikanen hun land verlaten op de vlucht voor het geweld en de criminaliteit. Landen als Guatemala en Honduras behoren tot de meest gewelddadige landen ter wereld. En Mexico als veilig land aanmerken terwijl Alfonso Romo, aankomend topambtenaar onder de onlangs gekozen president Andrés Manuel López Obrador, op hetzelfde moment in The Guardian verkondigt dat 40% van het land verlamd is door geweld klinkt als een gotspe.

In Mexico zijn de meningen over het voorstel verdeeld. Het land zou niet over de capaciteiten beschikken om grote aantallen vluchtelingen en asielzoekers te registreren en op te vangen. Sommige ambtenaren denken dat het voorstel de mensensmokkelaars de wind uit de zeilen kan nemen: nu betalen Midden-Amerikanen tot wel 10.000 dollar per persoon voor een levensgevaarlijke reis naar  de VS. En de VS zouden bereid zijn financiële middelen die het land uitspaart  bij de grenscontroles in de toekomst te investeren in Mexico.

Maar de sceptici hebben in Mexico de overhand. Na het recente drama rond de scheiding van kinderen en ouders aan de Amerikaanse grens, en de wijze waarop president Trump tot nu toe omgaat met zijn zuiderbuur heeft bijna niemand er vertrouwen in dat dit nieuwe plan gaat werken. En wanneer de VS zelf hun burgers een negatief reisadvies geven voor belangrijke delen van Mexico, waaronder de grensregio Tamaulipas, kunnen ze toch onmogelijk volhouden dat Mexico een veilig land is?

Bron : The Washington Post, The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug