Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Mexico: Emoties na Oscarnominatie Yalitza Aparicio

Datum : 25/01/2019
Land : Mexico

Mexico: Emoties na Oscarnominatie Yalitza Aparicio

Hoewel er in Mexico gedaan wordt alsof de Oscar voor beste actrice 2018 al binnen is, is het desalniettemin speciaal dat Yalitza Aparicio genomineerd is voor die prijs voor haar rol in de film Roma van regisseur Alfonso Cuarón.

Aparicio speelt de rol van de inheemse huishoudster Cleo in Roma, een autobiografisch werk van Cuarón dat zich afspeelt in de gelijknamige middenklassewijk in Mexico-Stad. Zij zelf is een indígena uit Oaxaca, van gemengde Mixteca en Triquí-komaf. Daarmee is ze de eerste inheemse genomineerde voor een Oscar, en pas de tweede Mexicaanse vrouw die deze eer te beurt is gevallen.

Haar voorgangster uit 2002, Selma Hayek, feliciteerde haar enthousiast op Instagram, blij dat ze niet meer de enige Mexicaanse actrice op de lijst was. Hayek hoopt dat Aparicio de Oscar voor beste actrice uitgereikt zal krijgen.

Ondanks haar plotselinge sterrenstatus had Yalitza Aparicio tot voor kort geen enkele acteerervaring. Ze was pas afgestudeerd als kleuterleidster toen ze op aanraden van haar zus auditie deed voor de rol van Cleo, een van de vrouwen die regisseur Cuarón liefdevol opvoedde in het Mexico van de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Toch zou Mexico Mexico niet zijn, als er niet ook veel geklaagd werd over de nominatie van hun inheemse landgenote. Naar aanleiding van een fotoserie voor Vanity Fair verschenen er veel racistische reacties op sociale media. Zo schreef iemand die op Instagram de naam Zyklon B gebruikt dat haar gezicht hem deed denken aan degene die bij hem thuis kookt en op donderdag strijkt. Aparicio zegt echter dat ze alleen de positieve reacties leest omdat ze daar sterker van wordt.

De meeste Mexicanen zijn echter gewoon trots op de niet minder dan tien nominaties voor Roma en vooral op de eer die een onbekende kleuterleidster uit Tlaxlaco, Oaxaca, ten deel is gevallen.

De winnaars worden op 24 februari bekendgemaakt.

Bron : www.elsoldemexico.com.mx
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug