Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico en VS sluiten deal over grensblokkades

Datum : 04/03/2011
Land : Mexico

Mexico en VS sluiten deal over grensblokkades

Het bezoek van de Mexicaanse president Felipe Calderón aan de Verenigde Staten (VS) heeft een deal opgeleverd, waarin is vastgesteld dat Mexicaanse vrachtwagens met minder problemen de VS binnen kunnen.

Volgens de North American Free Trade Agreement (NAFTA) uit 1994 zouden Mexicaanse trucks zonder problemen de grens moeten kunnen oversteken, maar de VS weigerden de trucks, omdat ze niet zouden voldoen aan veiligheids- en milieustandaarden. Daarnaast protesteerden Amerikaanse vrachtwagenchauffeurs uit angst te worden vervangen door goedkopere Mexicaanse chauffeurs. De precieze details van de gesloten deal worden nog uitgewerkt, maar beiden partijen zijn positief.
De deal komt op een moeilijk moment in de relatie tussen de twee landen. Een aantal weken geleden werd een Amerikaanse agent gedood in Mexico en sprak Amerika zijn twijfel uit over de capaciteit van de Mexicaanse overheid in de drugsoorlog.

Andere zaken die tijdens het bezoek van Calderón besproken werden, zijn de mogelijkheden tot het opwekken van energie in de golf van Mexico en de drugsoorlog. President Obama heeft beloofd Mexico in de drugsoorlog te helpen met uitrusting en training. Ook heeft hij aangegeven iets te willen doen aan de toevoer van vuurwapens die vanuit de VS de Mexicaanse drugskartels bereikt.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug