Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Mexico: 'Free' soloklimmer maakt dodelijke val

Datum : 29/11/2019
Land : Mexico

Mexico: 'Free' soloklimmer maakt dodelijke val

Een wereldberoemde Amerikaanse ‘free’ soloklimmer is gestorven in een poging de zijkant van een rotswand af te dalen. Brad Gobright (31)  viel ongeveer 300 meter naar beneden in El Potrero Chico in het noorden van Mexico. Zijn metgezel, medeklimmer Aidan Jacobson (26) viel over een kortere afstand en overleefde met verwondingen.

Gobright was het best bekend voor vrij soloklimmen, ofwel klimmen zonder enige veiligheidsuitrusting, maar ten tijden van het ongeluk waren de twee aan het abseilen, een techniek met gebruik van touwen. Abseilongevallen worden beschouwd als de meest voorkomende oorzaak van de dood in de klimsport.

De twee mannen waren aan het ‘simul-abseilen’ - een techniek waarbij twee klimmers aan tegenovergestelde strengen van een verankerd touw afdalen, met hun lichaam als tegengewichten voor elkaar - met een touw van 80 meter, meldt de website van Outside.

"We begonnen met rappen," vertelde Jacobson, die de Noord-Amerikaanse term voor abseilen gebruikte. "Ik was een beetje boven hem, aan de linkerkant. Hij was aan de rechterkant. Toen voelde ik plotseling een plons en we begonnen te vallen."

Terwijl door een struik crashte, die zijn val dempte voordat hij een richel raakte, viel Gobright dood. "Het was eigenlijk een soort waas," voegde Jacobson toe. "Hij schreeuwde. Ik schreeuwde. Ik ging door wat vegetatie, en daarna herinner ik me alleen dat zijn blauwe Gramicci-shirt over de rand stuiterde."

Gobright werd in 1988 in Californië geboren en begon op zesjarige leeftijd voor het eerst met klimmen. Naar verluidt stopte hij in 2009 met een school van Orange County en deed hij klusjes om zijn beklimmingen in Noord-Amerika te financieren, voordat zijn talent sponsorovereenkomsten begon aan te trekken. "Ik heb altijd vier maanden gewerkt en acht maanden per jaar geklommen”, vertelde hij aan Rock and Ice magazine voor een profiel uit 2017.

Eerbetoon aan Gobright, die ooit het felbegeerde snelheidsrecord op de neus van El Capitan in Yosemite had, is afkomstig uit de hele klimwereld. Jim Reynolds, die dat snelheidsrecord vestigde met Gobright, schreef op Instagram: "We zullen je geest voortdragen, beste vriend."

 

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug