Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico geeft Jared Kushner onderscheiding

Datum : 29/11/2018
Land : Mexico

Mexico geeft Jared Kushner onderscheiding

Mexico’s hoogste onderscheiding voor buitenlanders –de orde van de Azteekste Arend- zal deze week worden uitgereikt aan Jared Kushner.

Volgens een verklaring van het Mexicaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump en hoofdadviseur van de regering geëerd vanwege zijn “buitengewone bijdragen gedurende de onderhandelingen tussen Mexico, de Verenigde Staten en Canada”. De drie landen kwamen tot een nieuwe overeenkomst als vervanging van het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA.

Afgelopen dinsdag noemde aftredend president Enrique Peña Kushner een “grote bondgenoot van Mexico” en een belangrijke speler in het onderhouden van goede relaties tussen Mexico en de regering van Trump. De keuze leidde tot de nodige verontwaardiging in Mexico. Trump heeft zich meerdere malen minachtend uitgelaten over Mexicanen en hamert veelvuldig over de noodzaak van een muur tussen beide landen.

Peña Nieto’s behandeling van de Amerikaanse president, met name de uitnodiging van Trump naar Mexico’s presidentiele paleis toen Trump nog midden in de presidentiële verkiezingen zat, heeft de populariteit van de Mexicaanse president geen goed gedaan. Het voorstel Kushner te onderscheiden werd ontvangen met felle kritiek. De gerenommeerde Mexicaanse historicus Enrique Krauze noemde de onderscheiding “een opperste daad van vernedering en lafheid”. Ook de Mexicaanse acteur Gael García uitte kritiek en twitterde dat het onderscheiden van Kushner afbreuk doet aan de eer van de onderscheiding.

De Orde van de Azteekse Arend eert buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, ondernemers en entertainers. Tot de ontvangers van de orde behoren Koningin Elizabeth II, Walt Disney en Bill Gates. De Mexicaanse president hoopt de onderscheiding uit te reiken tijdens de G20-top volgende week in Buenos Aires in Argentinië.

Analist Carlos Bravo Regidor van het Onderzoekscentrum van Onderwijs in Economie te Mexico-Stad noemt het een veelzeggende laatste daad van de aftredend president, die volgens hem zonder enige schaamte de behoefte van het Mexicaanse volk heeft genegeerd gedurende zijn zesjarige ambtstermijn. “Het is de ultieme Peña: Hij is klaar, verslagen, vernederd, maar het doet hem niets en hij biedt Kushner deze onderscheiding, haast om zich uit te sloven”, zei Bravo Regidor.

Zaterdag wordt hij opgevolgd door Manuel López Obrador die in juli op verpletterende wijze de verkiezingen heeft gewonnen.

Bron : www.npr.org
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug