Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Mexico geeft oude bronzen sculpturen terug aan Nigeria

Datum : 27/02/2020
Land : Mexico

Mexico geeft oude bronzen sculpturen terug aan Nigeria

Mexico heeft een oude bronzen sculptuur teruggegeven aan Nigeria nadat een poging om het beeld het land binnen te smokkelen was gedwarsboomd. Douanebeambten hebben het in beslag genomen op de belangrijkste luchthaven in Mexico-Stad.

Het artefact komt uit de zuidwestelijke Ife-stad van Nigeria, beroemd om werken die koningen en goden uitbeelden van het eens zo krachtige Yoruba-koninkrijk. Het beeld is van een man die in kleermakerszit zit, een hoofddoek draagt en een object vasthoudt.

“Een prachtig bronzen stuk, en omdat het Nigeriaans erfgoed is, zou het naar zijn huis moeten terugkeren", zei Diego Prieto, het hoofd van het Mexicaanse Nationale Instituut van Antropologie en Geschiedenis. Het instituut heeft geverifieerd dat het beeld van Yoruba-oorsprong was en het is overhandigd aan de ambassadeur van Nigeria in Mexico, Aminu Iyaw.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Mexico zei dat het artefact illegaal was geëxporteerd. “We verzetten ons tegen de illegale commercialisering van archeologische stukken, een belangrijke oorzaak van de verarming van het cultureel erfgoed van de landen van herkomst, omdat het de integriteit van culturen en dus van de mensheid ondermijnt", zei Julián Ventura Valero, de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken.

Autoriteiten gaven geen details over wie er achter de poging zat het beeld naar Mexico te smokkelen, of over de exacte oorsprong.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug