Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico heeft aandacht voor zonne-energie

Datum : 23/02/2010

Mexico heeft aandacht voor zonne-energie

Twintig jaar geleden begon Isabel Cortés in Chapantongo een cactusvijgenfabriek. Ze droogt de vruchten met behulp van zonne-energie. Daarmee is haar bedrijf een voorbeeld voor de Mexicaanse regering, die het aandeel duurzame energie in 2012 wil verdubbelen tot 6 procent.
De Nahuatl-indianen noemen het xoconostle, oftewel ‘landtonijn’, een zure variant van de bekende cactus met vijgachtige vruchten die overvloedig groeit in de droge, hete vallei van de Mezquital, in midden-Mexico. Op het dak van het bedrijf liggen cactusvijgen gedurende drie dagen te drogen in zonnedrogers. De cactusvijgen worden niet meer veel gegeten, maar daar gaat de familie Cortés iets aan veranderen, door middel van jam, conserven en sauzen die voor een deel worden geëxporteerd, onder de merknaam Xoxoc.
Hun bedrijf, Productos Orgánicos Hacienda San José El Marquez (de San José El Marquez-hacienda Biologische Producten) won in 2009 de prijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen van het Midden- en Kleinbedrijf. Cortés verwerkt niet alleen cactusvijgen van haar eigen land, maar neemt ook af bij boeren in de vallei die om die reden weer zijn begonnen met de aanplant. Als ze steun krijgen van de regering gaan ze zonnecollectoren bouwen.
Een ander bedrijf dat zonne-energie gebruikt, op veel grotere schaal nog, is  ESSA, het Bedrijf voor Zoutexport, 4400 kilometer ten noordwesten van Mexico-Stad. Het is een joint venture van het Japanse Mitshubishi en de Mexicaanse regering. Het bedrijf is met 33.000 hectare land, de productie van zeven miljoen ton zeezout per jaar en een omzet van 100 miljoen dollar (72 miljoen euro) een van de grootste installaties ter wereld die zout winnen door middel van verdamping. Het zout van ESSA wordt in de hele wereld gebruikt voor de chemische industrie, voor strooibedrijven en voor de consumptie.
“Het is een goed voorbeeld van het gebruik van alternatieve energie”, zegt Pablo Mulás, een wetenschapper aan het Elektrische Onderzoeksinstituut. Volgens hem heeft Mexico nog wel een lange weg te gaan. De meeste aandacht gaat uit naar zonne-energie om elektriciteit op te wekken, terwijl vooral zonneverwarming nog heel veel potentie biedt. Door de ligging ontvangt Mexico dagelijks bijna het maximum aan zonne-energie per vierkante meter. Volgens Greenpeace kan het gebruik van alternatieve energiebronnen 500.000 Mexicanen aan een baan helpen.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug