Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Mexico heeft vaccin tegen dengue

Datum : 10/12/2015
Land : Mexico

 Mexico heeft vaccin tegen dengue

Het Mexicaanse ministerie van Gezondheid heeft het gebruik goedgekeurd van het eerste vaccin ter wereld tegen dengue. De ziekte, die wordt overgebracht door muggen, doodt jaarlijks 22.000 mensen, volgens cijfers van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). 

Het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi zei het vaccin – Dengvaxia – in de afgelopen twintig jaar te hebben ontwikkeld. In Mexico zullen zo’n 40 mensen het vaccine in een beginfase krijgen toegediend. Hiermee neemt Mexico het voortouw om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.  

Dengue treft jaarlijks wereldwijd  meer dan 400 miljoen mensen, vooral in stedelijke gebieden in tropische en subtropische klimaten. De ziekte leidt tot de meeste ziekenhuisopnames in Latijns Amerika en Azië, volgens de WHO. De meeste slachtoffers zijn kinderen. 

Het vaccin is alleen beschikbaar voor kinderen boven de negen jaar en voor volwassenen onder de 49 jaar, waar de ziekte endemisch is. Het is bedoeld om vier typen van het dengue virus te voorkomen, aldus Sanofi. “Het is een belangrijk moment in de geschiedenis van openbare gezondheid”, vertelde Olivier Charmeil,  hoofd van de afdeling vaccins van Sanofi.

Het bedrijf zei ruim USD 1,6 miljard te hebben besteed aan de ontwikkeling van de behandeling. De symptomen van dengue zijn gelijk aan die van een ernstige griep. Het wordt van persoon op persoon overgedragen door de Aedes aegypto muskiet, die ook andere kwalen zoals chikungunya en zika koorts verspreidt.

De eerste gevallen van dengue werden in de jaren vijftig van de vorige eeuw geregistreerd in Thailand en de Filippijnen. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug