Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mexico heft belasting op junkfood

Datum : 01/11/2013
Land : Mexico

Mexico heft belasting op junkfood

Mexicaanse autoriteiten proberen de consumptie van ongezond voedsel te beperken. Dit gaan zij doen door middel van een belasting op junkfood en frisdrank. Mexico is recentelijk de Verenigde Staten voorbij gegaan als het land met de hoogste obsesitas cijfers ter wereld.

Een recent rapport van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties zegt dat 32,8% van de Mexicaanse volwassenen obesitas heeft. Zeven van de tien Mexicanen is te dik. De Mexicaanse gezondheidsautoriteiten zeggen dat er meer dan vijf miljoen kinderen in Mexico obesitas hebben en dat 9,2% van de kinderen aan diabetes lijden.

Mexico’s minister van Gezondheid zei dat obesitas en diabetes prestaties op school en werk beïnvloeden, wat ook nadelig is voor het economische concurrentievermogen van het land. Daarom meldde hij dat het land een strategie start om het probleem aan te pakken: ongezond voedsel wordt gelabeld, er worden striktere regels opgesteld voor reclames van junkfood en beweging wordt op scholen en bedrijven aangespoord.

President Peña Nieto verzekert dat de maatregelen niet tegen de producenten van junkfood of frisdrank gericht zijn, maar alleen dienen om de zeer beïnvloedbare jongere beter te beschermen. Vanuit de snackindustrie en frisdrank is er uiteraard protest. Zij willen op de maatregelen reageren met hogere prijzen. Ze zullen door de maatregelen waarschijnlijk minder verkopen en willen dus zo voorkomen dat ze verlies lijden.

Het congres is al akkoord met de nieuwe belasting, maar het moet nog goedgekeurd worden door president Peña Nieto. Er zal een 8% heffing op junk-food komen en een belasting van een peso per liter frisdrank.

 
 
 
Bron : BBC, El Universal (Mexico)
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug