Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

México herdenkt geboorte Cantinflas

Datum : 13/08/2011
Land : Mexico

México herdenkt geboorte Cantinflas

Mexico heeft afgelopen donderdag haar nationale komiek Cantinflas herdacht. Mario Moreno Reyes, zoals zijn echte naam luidt, werd honderd jaar geleden geboren in de Mexicaanse hoofdstad in een modaal gezin. Zijn vader werkte voor de post, en het gezin van twaalf kinderen leefde in een van de armste wijken van Mexico Stad. Nadat hij als adolescent in het Mexicaanse leger had gezeten, ontdekte hij zijn talent voor theater en komedie. Cantinflas was een meester in improviseren, en dankte daaraan ook zijn naam. Toen hij eens op het podium stond, riep iemand uit het publiek hoeveel alcohol hij had gedronken voor zijn optreden. Daarbij gebruikte deze persoon de woorden cantina (bar) en inflar (dronken worden). Vanaf dat moment werd Moreno Reyes 'Cantinflas', de bekendste komiek van Mexico en misschien wel van heel Latijns Amerika.
Met zijn sombrero, vreemde snor, laaghangende broek en vertrapte schoenen zette Cantinflas een personage uit de onderklasse neer, waarmee hij een status kreeg, vergelijkbaar met die van Charly Chaplin. In totaal maakte hij 39 speelfilms, zeven korte films en drie internationale films. Tussen alle hilariteit door verwerkte Cantinflas veel kritiek op de maatschappij en de sociale ongelijkheid in Mexico. Zo beantwoordde hij eens een vraag of arbeid iets goeds was met: “Als het goed was geweest, dan hadden de rijken het allang overgenomen”.
Onderdeel van de viering van Cantinflas’ geboorte is een postzegel met zijn afbeelding erop. Daarnaast worden zijn films op televisie vertoond, is er een grote foto-expositie, worden geluidsfragmenten van hem in de metro’s afgespeeld en verschijnt er een reeks boeken over zijn werk.
 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug