Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico kiest nieuwe president

Datum : 01/07/2012
Land : Mexico

 Mexico kiest nieuwe president

Mexicanen gaan vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De verkiezingen worden bepaald door de economie en de drugsoorlog. 


Ex-gouverneur Enrique Peña Nieto probeert het presidentschap terug te winnen voor de PRI, de partij die tot 2000 zeventig jaar lang aan de macht was. Zijn belangrijkste tegenstanders zijn de linkse politicus Andres Manuel Lopez Obrador en Josefina Vazquez Mota van de heersende conservatieve partij PAN. 
 
Behalve een president, kiezen de Mexicanen een nieuw congres, nieuwe gouverneurs en lokale bestuurders. De stembureaus gaan in heel Mexico om 8.00 uur lokale tijd open. Ongeveer 80 miljoen kiezers kunnen een stem uitbrengen.
 
De favoriete kandidaat is Peña Nieto, die in zijn campagne zei: “Mijn prioriteit is de armoede in ons land bij de wortels te bestrijden.” Maar in de afgelopen weken is de afstand tot Lopez Obrador de vroegere burgemeester van  Mexico-Stad kleiner geworden. Zijn campagne kreeg steun door een studentenbeweging tegen de PRI.
Lopez Obrador van de PRD won zes jaar geleden bijna de verkiezingen. Hij beschuldigde de regerende partij van fraude en stemmenkoperij en voerde een maandenlang straatprotest aan tegen de officiële uitslag. Volgens Obrador is de situatie nu anders: “Nu zijn we beter georganiseerd dan in 2006.”

De kandidate van de regerende Nationale Actie Partij (PAN) is Josefina Vazquez Mota, een zakenvrouw die heeft beloofd de corruptie aan te pakken. 
 
Een derde deel van de Mexicanen leeft onder de armoedegrens, wat de economie tot een van de belangrijkste thema’s maakt. De werkloosheid is relatief laag met ongeveer 4.5 procent, maar er blijft een enorme kloof bestaan tussen arm en rijk. 
 
Een ander thema is de oorlog tegen drugs, die zes jaar geleden door president Felipe Calderón is begonnen. De belangrijkste oppositiekandidaten staan kritisch tegenover het beleid van Calderón. Ze wijzen erop dat sinds 2006 ruim 55.000 mensen zijn omgekomen door het aan drugs gerelateerde geweld. 
 
 
 
 
Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug