Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico levert asielzoekers ambassade niet uit

Datum : 03/01/2020
Land : Mexico

Mexico levert asielzoekers ambassade niet uit

De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), beloofde donderdag het besluit van zijn regering om asiel te verlenen aan mensen die in zijn ambassade in Bolivia verblijven, na te komen.

Tijdens zijn dagelijkse persconferentie zei hij bescherming te blijven bieden aan voormalige ambtenaren van de regering van ex-president Evo Morales die al meer dan een maand in de ambassade verblijven. Hij voegde eraan toe dat Mexico niet zal buigen voor enige provocatie en “de principes van zijn buitenlands beleid zal verdedigen.”

Tegelijk benadrukte hij het werk van ambassadeur María Teresa Mercado, die uit Bolivia werd verdreven, nadat ze door de interim-regering van Jeanine Áñez tot ‘persona non grata’ was verklaard. "Onze ambassadeur is een diplomaat van de eerste orde die met intelligentie en vastberadenheid heeft gehandeld. Als president ben ik erg trots op de prestaties die de ambassadeur in Bolivia heeft geleverd", zei AMLO.

Wat betreft de betrekkingen met Bolivia en de acties die de Boliviaanse regering zal uitvoeren, zei López Obrador dat deze informatie voortdurend zal worden verstrekt door de minister van Buitenlandse Zaken van Mexico, Marcelo Ebrad.

María Teresa Mercado werd tot persona non grata verklaard, nadat ze had aangeklaagd dat diplomaten van de Spaanse ambassade, samen met beveiligingspersoneel met capuchon en blijkbaar gewapend, zonder uitleg aan de Mexicaanse regering bij de ambassade arriveerden. De Mexicaanse ambassade ligt in een welgestelde wijk van hoofdstad La Paz.

In de Mexicaanse ambassade vonden negen tot tien voormalige ambtenaren van de regering van Morales asiel. Ze werden onderzocht voor "opruiing en terrorisme" door het verzet dat volgde op het ontslag van Morales op 10 november. De onderdrukking van het verzet veroorzaakte meer dan drie dozijn doden.

Bron : El Deber
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug