Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico: Linkse Andrés Manuel López Obrador beëdigd

Datum : 02/12/2018
Land : Mexico

Mexico: Linkse Andrés Manuel López Obrador beëdigd

Andrés Manuel López Obrador, Mexico's eerste linkse president in zeven decennia, is beëdigd tijdens een ceremonie in het parlement van het land. De voormalige burgemeester van Mexico-Stad beloofde zaterdag een einde te maken aan corruptie en straffeloosheid om de natie te transformeren voor de armen en gemarginaliseerden.

De 65-jarige, in de volksmond bekend onder zijn initialen AMLO, won in juli overtuigend zijn derde kandidatuur voor het presidentschap. De politieke veteraan begint zijn termijn van zes jaar met goedkeuringsclassificaties van 56%. Zijn voorganger Enrique Peña Nieto verlaat zijn functie met slechts 24% - zijn administratie werd geplaagd door corruptieschandalen en moordcijfers die een recordniveau bereikten.

President López Obrador erft een probleem met het buitenlands beleid: wat te doen met de duizenden Midden-Amerikaanse migranten die kamperen. Zijn inauguratie is bijgewoond door buitenlandse vertegenwoordigers, onder wie de Amerikaanse premier Mike Pence, Ivanka Trump en de Venezolaanse president Nicolás Maduro. López Obrador, wiens linkse Nationale Regeneratie Bewegingspartij (Morena) een coalitieregering zal leiden, nam later deel aan een traditionele inheemse ceremonie op het Zocalo-plein in Mexico-Stad.

"We zullen een vreedzame en ordentelijke maar ook diepe en radicale transformatie uitvoeren", zei de leider met de zilveren haren in zijn eerste toespraak tot het Congres. "Omdat we een einde zullen maken aan de corruptie en straffeloosheid die de wedergeboorte van Mexico blokkeren." López Obrador herhaalde veel van de populistische toezeggingen die hij tijdens zijn campagne had gedaan, het aanpakken van misdaad, armoede en corruptie.

Hij is van plan om sober te regeren, het presidentiële vliegtuig van Mexico te verkopen, niet in het presidentiële paleis te wonen en zijn eigen salaris met 60% te verminderen. Mexico heeft de afgelopen drie decennia bijna alle delen van zijn economie geprivatiseerd en AMLO beloofde om het rampzalige neoliberale economische beleid van zijn voorgangers terug te draaien. Hij beloofde dat hij "nooit herverkiezing zou zoeken" en nog verrassender, kondigde hij zijn voornemen aan om tijdens zijn regering een terugroepingsreferendum te bevorderen, waardoor kiezers een verkozen ambtenaar door een directe stemming kunnen verwijderen. "Ik ben niet langer van mezelf, ik hoor bij jou, ik behoor tot het Mexicaanse volk," zei de nieuwe president.

President López Obrador heeft met drie Midden-Amerikaanse collega's een overeenkomst getekend om een plan op te stellen om de stroom migranten die asiel zoeken in de Verenigde Staten in te dammen. Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het plan een fonds bevatte voor het genereren van banen in de regio.

In de Mexicaanse grensstad Tijuana zijn meer dan 6000 migranten uit Honduras, Guatemala en El Salvador die mogelijk maandenlang zullen wachten op het verwerken van hun asielaanvragen. Ze zeggen dat ze op de vlucht zijn voor vervolging, armoede en geweld in hun thuisland. Ze hebben meer dan 4000 kilometer gereisd voor een kans op de American Dream.

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug