Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico: militaire samenwerking met VS versterkt

Datum : 13/07/2018
Land : Mexico

Mexico: militaire samenwerking met VS versterkt

Niet door middel van de bouw van muren, maar door de inzet van strategieën en technologie kan men het beste de veiligheid van de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten bewaken. In de oefeningen die aan die veiligheid moeten bijdragen, speelt de Mexicaanse deelstaat Nuevo León, aan de grens met Texas, een belangrijke rol.

Op de Mexicaanse luchtmachtbasis Apodaca, in de Zevende Militaire Zone, worden de strategische activiteiten gecoördineerd die de misdaad in het grensgebied dienen te bestrijden. Van hier uit stijgen ook de Mexicaanse “Texas 2” vliegtuigen op die het nationale grondgebied bewaken in nauwe samenwerking met de noorderburen.

Vandaag eindigt een gemeenschappelijke militaire oefening van een week van de Mexicaanse luchtmacht met de North American Aerospace Defense Command (NORAD, een militaire organisatie die waakt over het luchtruim van de Verenigde Staten en Canada) en de United States Northern Command (USNORTHCOM, een militaire organisatie die civiele autoriteiten in de Verenigde Staten ondersteunt op defensiegebied), genaamd Amalgam Eagle 2018. Dat deze gezamenlijke militaire oefening dit jaar in Nuevo León plaatsvindt, is uitzonderlijk.

De Texas 2 vliegtuigen, die verder onder andere gebruikt worden door Canada, Israël, Griekenland en Marokko, worden vooral ingezet om drugssmokkel tegen te gaan en kunnen tot 300 kilo aan wapens vervoeren. Amalgam Eagle 2018 is er vooral op gericht om informatie uit te wisselen over het onderscheppen en onschadelijk maken van vliegende objecten die het luchtruim van beide landen binnen dreigen te dringen.

Daarnaast is de oefening gericht op het aanscherpen van noodprocedures om de aard van het vliegende object en haar bedoeling (verdacht, illegaal of een bedreiging) vast te stelen met respect voor de soevereiniteit van beide landen.

Van haar kant werken overheid en luchtmacht van de Verenigde Staten al hand in hand met de Mexicaanse staat, waarbij de nationale veiligheid het belangrijkste doel is.

Bron : noticieros.televisa.com
Bookmark and Share


Terug