Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mexico neemt maatregelen tegen oliediefstal

Datum : 18/02/2015
Land : Mexico

Mexico neemt maatregelen tegen oliediefstal

De Mexicaanse staatsoliemaatschappij Pemex heeft aangekondigd niet langer olie die klaar voor gebruik is te vervoeren via pijpleidingen. Dit om diefstal van olie tegen te gaan. De leidingen worden alleen nog gebruikt voor  nog niet kant en klare brandstof.  Deze olie krijgt nog een laatste bewerking in de opslagruimten van Pemex. 

In 2014 is door Mexicaanse bendes meer dan USD 1 miljard aan olie gestolen, een toename van 70 provent in vergelijking met het jaar ervoor. Pemex waarschuwt consumenten in een verklaring geen olie te kopen die illegaal is afgetapt uit de pijpleidingen, omdat dit schade veroorzaakt aan de motor van auto’s. 

Vorig jaar ontdekte Pemex ruim 2600 illegale aftappingen in het netwerk van leidingen. Veel criminele organisaties, waaronder Mexico’s beruchte drugsbendes, zijn bij de illegale activiteiten betrokken. De Mexicaanse olieproductie is teruggelopen van 3,6 miljoen vaten per dag in 2004 tot nog maar 2,5 miljoen vaten. Pemex, voluit Petroleos Mexicanos, staat sinds 2013 in de rode cijfers.  

Het Mexicaanse parlement keurde vorig jaar een energiehervorming van president Peña Nieto goed. Dit was een van de prioriteiten van zijn ambtstermijn. De wetswijzigingen maken het voor buitenlandse bedrijven mogelijk om oliecontracten te krijgen. Dit is voor het eerst sinds de nationalisering van de olie-industrie in 1938.  

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug