Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico onderhandelt niet via sociale media

Trump wil muur met Mexico

Datum : 29/08/2017
Land : Mexico

Mexico onderhandelt niet via sociale media

De Amerikaanse president Donald Trump liet afgelopen zondag via Twitter weten dat zijn land een muur nodig heeft aan de grens met Mexico, “omdat dit land een van de hoogste criminaliteitscijfers ter wereld heeft.” Hij voegde eraan toe dat Mexico op de een of andere manier voor de bouw zal betalen.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luis Videgaray, reageerde dat Mexico geen enkel aspect van de bilaterale relatie zal bespreken via sociale media of andere media. “Evenmin zal Mexico op welke wijze en onder welke voorwaarden dan ook betalen voor de bouw van een muur of fysieke barrière aan de gemeenschappelijke grens op Amerikaans grondgebied.” De minister zei dat dit geen deel uitmaakte van een onderhandelingsstrategie, maar dat het om het principe van soevereiniteit en nationale waardigheid gaat.

Trump is met het Congres in een budgettaire strijd gewikkeld om financiering te vinden voor de bouw van de muur. Alle Democratische en ook sommige Republikeinse Congresleden die staten aan de grens vertegenwoordigen zijn tegen de bouw.

Ook vroeg de president zijn 36,8 miljoen volgers op Twitter of hij door moest gaan met het heronderhandelen van het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag met Canada en Mexico (Nafta). “De onderhandelingen met Canada en Mexico over Nafta ( het slechtste handelsverdrag ooit) verlopen  moeizaam. Moeten we die stoppen?”

De Mexicaanse minister Videgaray bestempelde de woorden van Trump als een onderhandelingsstrategie. De onderhandelingen over Nafta zijn op 16 augustus begonnen met een eerste ronde die op 20 augustus eindigde. De volgende vergadering vindt plaats in Mexico van 1 tot 5 september. De bedoeling is om vóór 2018 een akkoord te bereiken.

Bron : Latin American Herald Tribune, El Economista
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug