Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mexico: Ook heffingen op Amerikaanse producten

Datum : 07/06/2018
Land : Mexico

Mexico: Ook heffingen op Amerikaanse producten

Mexico heeft nieuwe invoerheffingen aangekondigd op Amerikaanse producten als antwoord op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om zware invoerrechten op te leggen op de invoer van staal en aluminium. De Mexicaanse lijst bevat whisky, kaas, staal, bourbon en varkensvlees.

Analisten zeggen dat de heffingen zijn bedoeld om Amerikaanse Republikeinse bolwerken te raken voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen in november. President Trump heeft vorige week heffingen opgelegd voor de invoer van staal en aluminium uit Mexico, Canada en de Europese Unie, alle drie belangrijke bondgenoten van de Verenigde Staten.

De maatregel heeft ook een aantal binnenlandse bedrijven, waaronder varkensvleesproducenten, teleurgesteld, die nu worden geconfronteerd met een heffing van 20 procent op hun export naar Mexico. Dit land is de grootste markt voor Amerikaanse vleesexporteurs.

Andere producten die door de nieuwe tarieven worden getroffen, zijn appels en aardappelen. Bepaalde kazen en bourbon worden met 20 tot 25 procent belast. Mexico - een netto-importeur van Amerikaans staal – stelt ook invoerheffingen van 25 procent in op een reeks Amerikaanse staalproducten.

Het potentiële economische effect op Amerikaanse exporteurs zou Republikeinse steun kunnen schaden bij de tussentijdse verkiezingen in november. Het hernieuwde handelsgeschil tussen de VS en Mexico vindt plaat terwijl er pogingen zijn om opnieuw te onderhandelen over de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (Nafta) tussen de VS, Canada en Mexico.

President Trump's economische adviseur, Larry Kudlow, zei afgelopen dinsdag dat de president mogelijk zou proberen Nafta te vervangen door bilaterale deals met Canada en Mexico – iets waar beide landen tegen zijn. De handel tussen de VS en Mexico is jaarlijks ongeveer $ 600 miljard waard en ongeveer 16 procent van de Amerikaanse goederen gaat naar zijn zuiderbuur. Mexico verkoopt ongeveer 80 procent van zijn export aan de VS.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug