Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Mexico opent nieuw Mayamuseum in Cancún

Datum : 04/11/2012
Land : Mexico

Mexico opent nieuw Mayamuseum in Cancún

De Mayacultuur heeft sinds afgelopen donderdag een plek gekregen in Caribisch Mexico. Sinds het Mayamuseum van Cancún, dat is gebouwd in 1982, zes jaar geleden de deuren moest sluiten als gevolg van de schade door orkanen in Quintana Roo, is er een nieuw museum geopend. Er worden jaarlijks ruim een miljoen bezoekers verwacht, volgens de president van Mexico, Felipe Calderón.

Het museum staat op een terrein van het archeologisch complex San Miguelito en heeft stukken vanaf de preklassieke periode tot de tijd na de Spaanse verovering. Sommige stukken zijn afkomstig uit het ootselijk deel van het schiereiland Yucatán, dat door de natuurlijke gesteldheid altijd buiten het Spaanse bereik is gebleven. Daarnaast zijn er stukken uit het Mayagebied, dat zich uitstrekte over het zuidoosten van Mexico, Belize, Guatemala, El Salvador en een deel van Honduras.

De vaste tentoonstelling betstaat uit 400 stukken, waaronder het skelet van een vrouw dat 10.000 jaar oud is. Het is in 2002 opgegraven in de cenote van Las palmas.  Bij het nieuwe museum, dat zo’n 14 miljoen euro heeft gekost, is met de bouw rekening gehouden met de vele orkanen die het gebied treffen. Er is bijvoorbeeld een noodopslag en de zalen bevinden zich op acht meter hoogte om overstromingen te voorkomen. De eerste tijdelijke tentoonstelling is Rostros de la divinidad ( tekenen van goddelijkheid), waarin voorwerpen zijn te zien die zijn gevonden in graven en een idee geven van de visie op de dood en de overgang naar een andere wereld.


 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug