Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mexico: Protesten tegen nieuwe bierfabriek

Datum : 16/04/2018
Land : Mexico

Mexico: Protesten tegen nieuwe bierfabriek

In Mexico hebben plannen van de multinational Constellation Brands, producent van onder andere Corona-bier, protest opgeleverd. Het bedrijf wil een bierfabriek openen vlakbij de stad Mexicali, in de regio Baja California. Bewoners vrezen echter dat er in de regio niet genoeg water voor de grootschalige productie van bier. Het bedrijf zegt dat de fabriek zo'n 750 banen in de regio zal verzorgen, maar sociale organisaties trekken dat aantal in twijfel. 

Constellation Brands noemt de locatie ideaal voor de export van bier naar de Verenigde Staten en tekende een koopcontract met lokale autoriteiten voor 20 miljoen kubieke meter bier per jaar. Javier Guadeloupe, een leider van de protestactie Mexicali Resiste, die georganiseerd werd door verschillende sociale groeperingen, vindt dit teveel: "Het is heel veel water als je bedenkt dat de jaarlijkse consumptie van heel Mexicali rond de 100 miljoen kubieke meter per jaar ligt." 

Het gebied rondom Mexicali kan extreem droog zijn; vaak regent het maar 16 dagen per jaar. Ook kunnen temperaturen oplopen tot 50 graden celsius. Het Nationale Committee voor Water in Mexico oordeelde dat er niet genoeg (grond)water aanwezig is voor de plannen van Constellation Brands, maar lokale autoriteiten steunen toch de bouw van de nieuwe brouwerij, die over vijf jaar klaar moet zijn. De fabriek zal grondwater gebruiken, waarvoor het lokale boeren moet betalen, maar het contract met de gemeente Mexicali zorgt ervoor dat ze ook van de publieke watervoorziening gebruik mogen maken. 

Ook in andere Mexicaanse regio's zorgt Constellation Brands voor waterproblemen. Twee jaar geleden beschuldigde de voormalig burgemeester van Zaragoza, in de deelstaat Coahuila, een andere brouwerij van het bedrijf ervan zoveel grondwater gebruikt te hebben dat de drinkwatervoorziening voor burgers in gevaar kwam. 

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug