Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico roept op tot herziening van drugsbeleid

Datum : 13/11/2012
Land : Mexico

Mexico roept op tot herziening van drugsbeleid

De Mexicaanse president Felipe Calderón heeft autoriteiten in Noord- en Midden-Amerika opgeroepen alle mogelijke alternatieven te onderzoeken in het drugsbeleid om de macht van de drugskartels te verminderen. Zijn oproep komt nadat twee staten in de Verenigde Staten overgaan tot de legalisering van het bezit van marihuana.

Calderón deed zijn oproep in Mexico-Stad, waar hij een ontmoeting had met de leiders van Honduras, Belize en Costa Rica over het drugsbeleid. Hij deed geen directe verwijzing naar de verkiezingsuitslag in de VS, maar zei dat “de georganiseerde misdaad tegenwoordig de belangrijkste bedreiging is voor de landen in onze regio.” En hij vervolgde: “We doen eend ringend beroep op de gebruikerslanden alle alternatieven te onderzoeken om de exorbitante winsten van misdadigers te beteugelen.”

Burgers in de VS cosumeren jaarlijks 3.700 ton marihuana, waarvan minstens 40 procent afkomstig is uit Mexico, volgens een rapport van de onafhankelijke Mexicaanse Mededingingsautoriteit. Het rapport, met de titel Si los vecinos legalizan ( als de buren legaliseren) schat dat Mexicaanse drugskartels jaarlijks ruim een miljard U$ aan inkomsten derven, als alleen al de staat Washington tot legalisering zou overgaan. 

In de staten Washington en Colorado wordt een nieuwe wet van kracht, die het bezit van marihuana tot een ounce legaal maakt. Volgend jaar moeten er regels komen over de teelt en verkoop van marihuana. De oproep van Calderón en de presidenten van Belize, Costa Rica en Honduras is de belangrijkste Latijns-Amerikaanse reactie op deze nieuwe wet.

Tienduizenden mensen zijn in Mexico gedood sinds Calderón een gewapende oorlog tegen de drugs afkondigde in december 2006. Nog eens honderdduizenden mensen zijn van huis en haard verdreven.

 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug