Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico schort medewerking Frans Mexicojaar op door ‘zaak-Cassez’

Datum : 16/02/2011

Mexico schort medewerking Frans Mexicojaar op door ‘zaak-Cassez’

MEXICO – Het Mexicojaar in Frankrijk lijkt geen doorgang te vinden. De Mexicaanse regering heeft haar medewerking opgezegd aan de meer dan 300 activiteiten die voor dit jaar gepland stonden. Dit heeft te maken met de ‘zaak-Cassez’: de Francaise Florence Cassez, die in Mexico tot zestig jaar gevangenisstraf is veroordeeld voor medeplichtigheid aan een ontvoering door haar vriend. Sarkozy staat erop dat Cassez haar straf naar Franse normen in Frankrijk mag uitzitten, maar de Mexicaanse autoriteiten weigeren dat. De Mexicaanse blokkade volgt op uitspraken van Sarkozy, waarin hij aangeeft elke uiting van het Mexicojaar te zullen beschouwen als een herinnering en eerbetoon aan Florence Cassez. Hij kondigde ook aan om bij zijn toespraak bij de opening van het Mexicojaar enkel over zijn gevangen landgenote te zullen spreken. Dit is de Mexicaanse regering in het verkeerde keelgat geschoten. In een communiqué laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten: “In het licht van de uitlatingen van president Sarkozy is de regering van Mexico van mening dat de voorwaarden om het Mexicojaar in Frankrijk volgens plan en op de wijze waarop het bedoeld was, te laten doorgaan, ontbreken”.
De Mexicaanse schrijver Carlos Fuentes, tevens oud-ambassadeur in Parijs, verwijt Sarkozy de zaak te misbruiken om zijn populariteit in eigen land te verhogen. Hij betitelt de Franse president als een “bananendictator”.

(El País/Excelsior)

Gerelateerd bericht

'Mexicojaar' in Frankrijk

Bookmark and Share


Terug