Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico stelt tweejarig trouwcontract voor

Datum : 10/10/2011
Land : Mexico

Mexico stelt tweejarig trouwcontract voor

Wetgever Leonel Luna van de linkse Democratische Revolutionare Partij stelt invoering van een tweejarig trouwcontract voor in Mexico-Stad. Bijna 50 procent van de Mexicaanse huwelijken eindigt in een scheiding en deze nieuwe wetgeving zou daar uitkomst bij moeten bieden. Van de 33.000 koppels die elkaar de afgelopen twee jaar het jawoord hebben gegeven zijn rond de 16.000 bezig met het afronden van een scheidingsprocedure. Het grootste probleem blijken de kosten die kunnen oplopen tot 3500 dollar.

In de trouwclausule worden gemeenschap van goederen en voogdij in ogenschouw genomen; vooral dit laatste blijkt van groot belang omdat kinderen vaak de dupe worden bij informele relatiebeëindigingen. Over drie weken wordt beslist over aanname van het wetsvoorstel. De wet geldt alleen voor Mexico-Stad.

Met de grootste christelijke populatie in Latijns Amerika, op Brazilië na, lijkt dit wetsvoorstel in een fiasco te eindigen. Al is Mexico-Stad een stuk minder conservatief dan andere delen van Mexico , zoals blijkt uit de invoering van de wet die het homohuwelijk legaliseerde. Toch hoopt Luna op aanname, want 66 deelnemers in de zitting zijn lid van zijn partij. Ook verwacht Luna stemmen binnen te halen van de Arbeiderspartij en zo een meerderheid te bereiken.

Bron : CNN
Bookmark and Share


Terug