Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mexico stemt in met hervormingen in oliesector

Datum : 08/08/2014
Land : Mexico

Mexico stemt in met hervormingen in oliesector

Het Mexicaanse Congres heeft ingrijpende veranderingen goedgekeurd in de energiesector van het land. Voor het eerst sinds 1938 zullen particuliere oliecontracten worden afgesloten. Nieuwe wetten openen de markt voor buitenlandse oliemaatschappijen. 

Ten gevolge hiervan verliest het staatsbedrijf Pemex haar monopolie waarover ze sinds de nationalisatie beschikt. President Enrique Peña Nieto heeft energiehervorming tot hoeksteen van zijn regering gemaakt. Hij verwacht dat door de veranderingen de productie in 2025 weer op het peil zal zijn van 2004. 

Een afbrokkelende infrastructuur, bureaucratie en corruptie hebben de Mexicaanse productie van 3.6 miljoen vaten per dag in 2004 doen inkrimpen tot slechts 2.5 miljoen. Het eind van het monopolie van Pemex vereiste veranderingen van de grondwet, die vorig jaar zijn ondertekend. 

Er wordt verwacht dat door de hervormingen er miljarden dollars aan investeringen worden aangetrokken in het land dat ’s werelds negende olieproducent is.  Ook de particuliere productie van elektriciteit is toegestaan. President Peña Nietozei in een tweet: " Een meer concurrerend en welvarend Mexico. Ze hebben de basis gelegd voor een nieuw tijdperk van ontwikkeling en voorspoed voor Mexicaanse gezinnen.”

Pemex, officieel Petroleos Mexicanos, moet gaan concurreren met international reuzen als Chevron, Exxon Mobile en BP. Bieders zullen naar verwachting nieuwe contracten tekenen met de Mexicaanse staat om vanaf 2015 te beginnen met exploratie , productie en raffinatie van olie. Tot nu toe mochten ze alleen servicecontracten sluiten met Pemex. 

Het openbreken van de oliesector is de climax van jarenlange pogingen om de Mexicaanse economie te liberaliseren, die begonnen in de jaren tachtig van de vorige eeuw. In juli dit jaar dwong nieuwe wetgeving miljardair Carlos Slim zijn bedrijf America Movil, het grootste telecombedrijf van Latijns Amerika, te splitsen. 

Het meest controversiële deel van de energiehervorming is een clausule die voorziet in de overheveling van een derde van de pensioenschulden van Pemex naar de balans van de federale regering. Tegenstanders zeggen dat belastingbetalers  moeten opdraaien voor het jarenlange mismanagement van het pensioenfonds. 

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug