Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Mexico verliest strijd tegen illegale visserij

Datum : 21/09/2012
Land : Mexico

Mexico verliest strijd tegen illegale visserij

De Mexicaanse overheid slaagt er niet in de illegale visserij onder controle te krijgen. Daardoor komen de visbestanden in het gedrang. Naar schatting is 30 tot 50 procent van de Mexicaanse visproductie illegaal. Er wordt gevist buiten de toegelaten periodes, er wordt meer gevist dan is toegelaten, zonder vergunningen en met gebruik van verboden technieken en netten. De overbevissing is groot. Volgens milieuorganisatie Greenpeace zijn zeven soorten bedreigd in Mexicaanse wateren, waaronder tonijn, sardines en haaien.

De wetten worden niet toegepast, en het is niet duidelijk wie waarop mag vissen, zegt Juan Aceves van het Genootschap voor Natuurgeschiedenis Niparajá, dat de biodiversiteit bij Baja California, in het uiterst noordwesten, probeert te herstellen.

"Het is een moeilijk te reguleren sector", zegt Rodrigo Gallegos van het Mexicaans Instituut voor Concurrentiebeleid, dat binnenkort een rapport publiceert over de productiviteit, de regulering en de milieu-impact van de Mexicaanse visserij. Het instituut pleit voor het verzamelen van betrouwbare gegevens, een wijziging van de brandstofsubsidie voor vaartuigen en een hervorming van de visserijwetgeving.

De overheid heeft een verbod uitgevaardigd op de vangst van soorten als garnaal, inktvis en haai en heeft vergunningen ingetrokken, maar de impact daarvan is klein. Vorig jaar werden meer dan duizend vergunningen uitgereikt en werden er nauwelijks 46 ingetrokken. Ook de vissers zelf geven toe dat er te veel boten zijn, dat te jonge vissen worden gevangen en dat verbodsbepalingen niet worden gerespecteerd. 

Vorig jaar werd 1,64 miljoen ton vis geproduceerd in Mexico, goed voor een gezamenlijke waarde van 1 miljard euro, volgens cijfers van de Nationale Commissie voor Visserij en Aquacultuur. Sinds 2004 probeert de organisatie Niparajá met een groep van 160 vissers de visbestanden te herstellen. Ze werken met aangepaste netten en respecteren de verbodsbepalingen en vangstperiodes.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug