Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico: Vier doden in resort Acapulco

Datum : 15/08/2017
Land : Mexico

Mexico: Vier doden in resort Acapulco

In de Mexicaanse havenstad met veel luxe resorts Acapulco zijn zondag minstens vier mensen doodgeschoten. Volgens officiele cijfers heeft Acapulco momenteel het op één na hoogste moordcijfer van Mexico in de eerste helft van 2017, na Tijuana. De laatste moorden zijn het resultaat van rivaliserende drugsbendes, aldus autoriteiten. Tussen januari en juni van dit jaar zijn in de stad in totaal 412 mensen met geweld om het leven gebracht. 

Tijuana heeft al jaren de reputatie een zeer gewelddadige stad te zijn. Hier vielen de eerste helft van dit jaar 714 moordslachtoffers. Ook in resortstad Acapulco stijgt het geweld echter in de afgelopen jaren. Volgens de Mexicaanse krant Milenio hebben in de afgelopen drie jaar zo'n 1800 tot 2000 bedrijven hun deuren moeten sluiten door afpersing of geweld. 

Het toerisme lijkt echter nog niet te lijden onder de stijgende geweldcijfers. Autoriteiten melden onder andere een sterke stijging in cruiseschepen die de stad aandoen. Dit jaar worden er 32 verwacht. Ook touroperaters zeggen dat de stranden, kliffen, het koraalrif en het nachtleven van Acapulco nog altijd een toeristische trekpleister zijn. 

Heel Mexico heeft de afgelopen maanden een geweldstijging gezien. In juni 2017 werden in totaal 2234 mensen met geweld om het leven gebracht. Experts denken dat de stijging te maken heeft met een oorlog tussen rivaliserende bendes, nadat de machtige leider van het Sinaloa kartel, Joaquim 'El Chapo' Guzman, werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug