Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico viert onafhankelijkheid ondanks dreiging van geweld

Datum : 16/09/2010

Mexico viert onafhankelijkheid ondanks dreiging van geweld

MEXICO - Mexico viert op grootse wijze het tweede eeuwfeest van zijn onafhankelijkheid van Spanje. Het zwaartepunt van de festiviteiten ligt traditioneel op de avond van 15 september. Om 23.00 uur vindt dan el grito (de schreeuw) plaats. In navolging van Miguel Hidalgo, die op 16 september 1810 de onafhankelijkheid uitriep, luidt de president op het balkon van het Nationaal Paleis de klokken en roept na het eren van de helden van de onafhankelijkheid drie maal ‘Viva México!’. Burgemeesters en gouverneurs doen verspreid over het land hetzelfde in hun eigen gemeente of staat. Voor het ‘Fiesta del bicentenario’ van dit jaar waren in Mexico-Stad honderdduizenden mensen bijeen. Op het Zócalo, het immense centrale plein van de stad, vond de officiële nationale viering plaats rondom de grito van president Calderón, met onder meer een militaire parade. Op de Plaza de la Independencia traden bij de Ángel de la Independencia, het nationale monument van de onafhankelijkheid, tal van Mexicaanse artiesten op, waaronder de populaire band Tigres del Norte.
De festiviteiten vinden plaats tegen de achtergrond van het geweld dat sinds 2006 wordt ontketend door rivaliserende drugskartels. Meer dan 28.000 mensen vonden daarbij de afgelopen vier jaar de dood. Er bestond vrees voor gewelddadige verstoringen van de festiviteiten door drugsbendes. Veel massale bijeenkomsten waren streng bewaakt door de politie. In sommige steden in het noorden van het land – waar de drugsoorlog het hevigst is – zijn veel vieringen afgelast. Ook in Morelia, in centraal Mexico, bleef het stil. Daar gooiden leden van een drugsbende twee jaar geleden handgranaten in de feestvierende menigte. Er vielen toen negen doden.
Hoewel de dagelijkse berichten van moordpartijen ook op de nationale feestag niet uitbleven, zijn er geen incidenten gemeld. In Cancún werden kort voor de grito acht leden van het drugskartel Los Zetas gearresteerd. Ze hadden wapens en handgranaten bij zich. Ze zouden echter niet uit zijn op een aanslag bij de onafhankelijkheidsviering, maar wilden leden van hun kartel bevrijden uit de gevangenis.
De enige ‘verstoring’ van het feest op het Zócalo in Mexico-Stad was dat de menigte het speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde lied 'El futuro es milenario', een moderne popsong, niet kon appreciëren. Massaal werd de mariachiklassieker 'Cielito Lindo' ingezet.

Bekijk el grito van president Calderón:


(La Chispa/Jeroen van Gerven)
 

Bookmark and Share


Terug