Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico: Vrouweninstituut eist maatregel tegen functionarissen

Datum : 13/10/2013
Land : Mexico

Mexico: Vrouweninstituut eist maatregel tegen functionarissen

In Mexico heeft de directrice van het Nationaal Instituut voor Vrouwen een onderzoek geëist naar het optreden van de betrokken functionarissen in de verkrachtingszaak van de 18-jarige María de la Luz Salcedo. De tegenwerking die de jonge vrouw na haar aangifte heeft ondervonden is, volgens de directrice, onacceptabel. “Het baart me zorgen te moeten vernemen hoeveel obstakels en tegenwerking een vrouw moet overwinnen om haar recht te halen en bescherming van de staat te ontvangen.”

De zaak begon enkele weken terug toen María de la Luz het aanbod accepteerde van een mannelijke collega om haar terug naar huis te brengen. Onderweg dwong hij haar tot het verrichten van seksuele handelingen, wat zij weigerde. Vervolgens sloeg de dader de jonge vrouw bont en blauw en probeerde haar te wurgen. Aldus de verklaring van de vrouw.

De politieagent die haar aangifte opnam, vond echter dat er geen sprake was van verkrachting en poging tot moord, maar dat ze slechts blauwe plekken had opgelopen als gevolg van erotisch misbruik. Tijdelijke hechtenis van de dader wees hij af. Ook de behandelende rechter vond dat de dader geen gevangenisstraf behoefde. Sterker, de verwondingen van de vrouw waren volgens haar het gevolg van “gerollebol.” De gesprekken die het meisje vervolgens had met slachtofferhulp werden doorgespeeld aan de advocaten van de dader, die zich hardop afvroegen in hoeverre het slachtoffer er zelf om had gevraagd “gezien het ondergoed wat ze die dag droeg en haar seksuele voorgeschiedenis.” 

De vader van Maria noemt de gang van zaken “grotesk.” “Mijn dochter is tweemaal vernederd, eerst door de dader, daarna door ons rechtssysteem.”

Bron : Proceso
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug