Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico: weggestemde gouverneur rooft staat leeg

Datum : 09/08/2010

Mexico: weggestemde gouverneur rooft staat leeg

MEXICO - Nadat hij zes jaar geleden onder verdenking van diverse vormen van chantage en vervalsingen nipt aan de macht was gekomen, is Ulises Ruiz, de gouverneur van de Zuid-Mexicaanse staat Oaxaca bij de verkiezingen van juli op democratische wijze de laan uitgestuurd. De in 2004 door Ruiz verslagen Gabino Cué, is nu overtuigend gekozen. Hij was de kandidaat van een  brede alliante van vier partijen. Zelfs zijn eigen partij, de PRI, deed geen poging meer om de kandidaat van Ulises nog overeind te houden. Ulisis had het te bont gemaakt en was ook voor zijn partijgenoten een doorn in het oog. Hij is - ook door de rechterlijke macht - verantwoordelijk gesteld  voor de onderdukking van volksprotesten, alsmede de dood van 26 personen en de illegale gevangenschap van honderden anderen.
Ook was corruptie een alom gebruikt middel door Ruiz en zijn partijgenoten en dat zal nog een lange staart krijgen: tientallen PRI-burgemeesters hadden hun gemeentefondsen beschikbaar gesteld voor de campagnes van hun kandidaat Eviel Pérez Magaña en ook fondsen van tal van 'ontwikkelingsprojekten' kwamen hieraan ten goede. Het gaat om tientallen miljoenen euro’s die nu niet meer verantwoord kunnen worden, maar wel besteed zijn. Ook geeft de aftredende gouverneur in verhoogd tempo vele tientallen concessies af aan taxichauffeurs, daarmee een tijdbom producerend voor de volgende regering. Ook zijn al diverse gemeentehuizen leeggehaald door aftredende PRI-raden. De PRI heeft nog de tijd tot 1 december om het toekomstige politieke leven van  Gabino Cué te ondermijnen.
(La Chispa/Wim Gijsbers)

 

Bookmark and Share


Terug