Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Mexico zelfvoorzienend in maïs

Datum : 31/10/2012
Land : Mexico

Mexico zelfvoorzienend in maïs

Volgens nieuwe studies zou Mexico binnen tien tot vijftien jaar zelfvoorziend kunnen zijn in maïs. Genetische modificatie is daarvoor niet nodig. Nu voert het land jaarlijks nog zo’n tien miljoen ton maïs in, vooral uit de Verenigde Staten.

Om zelfvoorzienend te worden moet Mexico investeren in waterinfrastructuur en kleine en middelgrote producenten financieren, zegt Antonio Turrent, auteur van een haalbaarheidsstudie. De onderzoeker van het Nationaal Instituut voor Bos-, Landbouw- en Veeteeltonderzoek zegt dat nu niet efficiënt wordt geïrrigeerd. Met een efficiëntere irrigatie zou Mexico over tien tot vijftien jaar 33 miljoen ton per jaar kunnen produceren, berekende het Amerikaanse Woodrow Wilson International Center for Scholars. Dat is genoeg om het huidige tekort weg te werken en ook de verwachte consumptiegroei op te vangen. Mexico telt nu drie miljoen maïsproducten, waarvan twee miljoen alleen voor eigen gebruik produceren.

Biotechnologie is niet nodig om de productie op te voeren, zeggen de onderzoekers. Genetisch gemodificeerde maïs mag dan wel een hoger rendement hebben, het vormt een bedreiging voor de Mexicaanse biodiversiteit en bovendien is niet bewezen dat hij beter bestand is tegen droogte, stellen ze. De Mexicaanse regering wil juist wel inzetten op gen-maïs, ook als antwoord op de gevolgen van klimaatverandering. 

Sinds 2009 heeft de Mexicaanse overheid 177 vergunningen afgeleverd voor proeven met gen-maïs,  goed voor een oppervlakte van 2664 hectare. Vorige maand dienden de Amerikaanse multinationals Monsanto, Pioneer en Dow zes aanvragen in voor de commerciële teelt van gen-maïs op 1,7 miljoen hectare.
 

 

Bron : IPS
Bookmark and Share


Terug