Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Mexico zwaar getroffen door stormen

Datum : 20/09/2013
Land : Mexico

Mexico zwaar getroffen door stormen

Dit weekend werd Mexico getroffen door Manuel: in het zuidwesten van Mexico een tropische storm en later in het noorden een orkaan. De orkaan heeft gezorgd voor zware regenval en veel schade.

De oostkust van Mexico werd getroffen door tropische storm Ingrid, die overstromingen en modderstromen veroorzaakte. Inmiddels zijn er volgens de officiële cijfers 97 mensen overleden aan de gevolgen van de natuurrampen en zijn er nog tientallen mensen vermist. Er wordt verwacht dat het dodental nog oploopt. Ook zijn veel mensen gewond of is hun bezit kapot of kwijtgeraakt. Bijna vijftigduizend mensen zijn geëvacueerd. In vee gebieden van het land is de noodtoestand uitgeroepen.

Terwijl er nog noodhulp wordt verleend vanwege deze natuurrampen, is er alweer een nieuw meteorologisch fenomeen op komst in de Golf van Mexico die de situatie in grote delen land kan verergeren. Er is namelijk 70 procent kans dat er in de komende dagen een cycloon ontstaat. Indien dit gebeurt, zal deze Jerry heten. Er zullen hierdoor opnieuw grote regenbuien ontstaan die voor overstromingen en aardverschuivingen kunnen zorgen.

De komende tijd zal zwaar worden voor Mexico, niet alleen vanwege de cycloon die er mogelijk aan komt, maar ook omdat het orkaanseizoen nog niet voorbij is. Experts zeggen dat zich de komende maanden nog meerdere andere meteorologische fenomenen voor kunnen doen. 

Niet ieder jaar zijn de gevolgen van het orkaanseizoen zo erg. Dit is afhankelijk van het gebied en het moment waarop ze aan land komen. Dit jaar hebben Ingrid en Manuel tweederde van het Mexicaanse vasteland geraakt. Er viel zo veel regen dat het niet meer opgenomen kon worden in de grond. De echte impact zal dan ook pas gemerkt worden als het water weg trekt. Na de noodhulp zal de schade opgenomen worden. Vooralsnog is het redden van mensenlevens het belangrijkst.

 
 
 
Bron : BBC, El Universal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug