Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mexico-Stad krijgt roze taxi voor vrouwen

Datum : 05/09/2010

Mexico-Stad krijgt roze taxi voor vrouwen

MEXICO - Mexico-Stad krijgt speciale taxi's die alleen vrouwen vervoeren. Het gemeentebestuur van de Mexicaanse hoofdstad heeft een taxi-onderneemster die in een nabijgelegen stad al een roze serie taxi's exploiteerde, toestemming gegeven om nu ook in de hoofdstad actief worden. Twaalf jaar geleden probeerde ze het nog tevergeefs.
Maar Mexico-Stad heeft inmiddels een progressieve burgemeester die homohuwelijken al legaliseerde, abortus toestaat en onlangs plastic winkeltassen in de ban deed. Bovendien heeft de metro in de stad ook al vrouwvriendelijke maatregelen genomen: een derde van de wagons is taboe voor mannen tijdens spitsuur. Menigeen kon in de opeengepakte mensenmassa's zijn handen niet thuishouden. Bussen en forensentreinen hebben het voorbeeld gevolgd.
Daar komen dus nu speciale roze taxi's bij. Gereden door vrouwen voor vrouwen. Maar de bestuursters krijgen nog wel een training van de gemeente in veiligheid en vrouwenrechten.Toch is de toestemming voor vrouwentaxi's niet onomstreden. Wat de een ziet als vooruitgang, ziet de ander als het omzeilen van vrouwonvriendelijk gedrag. Maar de volgende stap is al op de tekentafel: aparte minibusjes voor vrouwen.
(Z24)
 

Bookmark and Share


Terug