Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mezcal-produdenten boos over nieuwe wetgeving

Datum : 03/09/2018
Land : Mexico

Mezcal-produdenten boos over nieuwe wetgeving

Mezcal-producenten uit de Mexicaanse deelstaat Oaxaca zijn boos over nieuwe wetgeving die een uitbreiding van de beschermde oorsprongsbenaming (DOM) van de drank bevat. Sinds 1994 mogen maar negen staten in Mexico Mezcal produceren, waarvan Oaxaca met 87 procent van de productie de absolute marktleider is. De afgelopen jaren is de vraag naar Mezcal sterk gegroeid, vooral omdat producenten uit deze staat het product succesvol hebben gepromoot. Ze vrezen dat uitbreiding vande DOM hun leidende marktpositie in gevaar zal brengen. 

Producenten uit de deelstaat Oaxaca zijn leidend in het verzet tegen de uitbreiding van de DOM. Ze organiseerden verschillende protesten in Mexico Stad en andere steden in het land. Zelfs de gouverneur van Oaxaca, Alejandro Murat, was hier een aantal keer bij aanwezig. 

"Mezcal is cultuur. De productie is een ambachtelijk proces dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, en daardoor is het zo waardevol," aldus Ray Chagoya, voorzitter van de Nationale Kamer voor Mezcalproductie. Hij benadrukt dat de beslissing tot het uitbreiden van de DOM genomen is zonder te kijken naar de productiegeschiedenis van dit typisch Mexicaanse product. In 1994 hadden vrijwel geen andere deelstaten interesse om opgenomen te worden in de DOM. "Ze vonden het een tweederangsdrank en zagen de waarde niet," aldus Chagoya, "maar nu Mezcal goed in de markt ligt willen ze ineens wel. Dit is niet correct voor de andere producenten en maakt misbruik van het harde werk dat zij hebben geleverd." Ook vreest hij dat de kwaliteit van de Mezcal achteruit zal gaan. 

In 2017 werd zo'n 4 miljoen liter Mezcal geproduceerd, waarvan ongeveer de helft geëxporteerd werd. Zo'n 17.000 mensen zijn direct werkzaam in de Mezcalproductie, die naar schatting nog eens 75.000 indirecte banen creëerde, vooral in arme gemeenschappen op het platteland. Chagoya benadrukt dat de uitbreiding van de Mezcal-productie naar deelstaten zoals Morelos en de staat Mexico, die veel dichter bij de hoofdstad liggen, oneerlijke concurrentie zou creëeren voor de producenten in Oaxaca, die vooral in afgelegen gebieden werken. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug