Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Miami? Nee, Buenaventura!

Datum : 21/04/2017
Land : Colombia

Miami? Nee, Buenaventura!

Na twee maanden en tien dagen op een boot vanaf Turkije dacht de Irakese familie Hadi eindelijk in Miami aangekomen te zijn om daar het geweld van hun vaderland achter zich te laten. De reis had hen niet minder dan 30.000 dollar gekost maar ze waren vol goede moed om in de Verenigde Staten een nieuw leven op te bouwen.

Bij aankomst namen ze, samen met de mensensmokkelaar die hen al die tijd begeleid had, een bus naar een bescheiden hotel een eind verderop. “Zijn we in de Verenigde Staten? Is dit Miami?” vroegen ze de volgende dag aan de receptionist. “Nee, dit is Colombia”. “We gingen op zoek naar de man die ons daar gebracht had maar die was verdwenen”, vertelt dochter Malak van 22 in bescheiden Engels. Ze bevonden zich in de Colombiaanse havenstad Buenaventura aan de Stille Oceaan.

Uiteindelijk belandt Malak met haar ouders, broer en zus in Medellín met het plan om dan maar van daar uit de reis naar de Amerikaanse droom voort te zetten. Maar dan gebeurt er iets wonderlijks: bij een bushalte waar ze even de benen strekken raken ze in gesprek met iemand die Arabisch spreekt en die brengt hen in contact met het Islamitisch Cultureel Centrum Ahlul Bayt in Bogotá, dat zich over hen ontfermt. 

“Toen we de moskee binnengingen was dat als een wonder voor ons”, vertelt Malak anderhalf jaar later. “Alles was heel moeilijk voor ons maar ik heb ook veel dingen geleerd waardoor ik gegroeid ben”, aldus Malak. Samen met haar zus Rayim verdient ze een beetje bij om de familie te onderhouden. Ondertussen wonen ze met z’n vijven in een éénkamer apartement met alle kleren in plastic tassen om zo gauw mogelijk te kunnen vertrekken. Acht maanden geleden heeft de Colombiaanse overheid hen formeel de vluchtelingenstatus verleend maar het blijft moeilijk om werk te vinden omdat de familie nog geen Spaans spreekt.

Ouders Hussein en Alaa Hasan willen graag een restaurant openen maar dat is nog niet gelukt omdat ze nog niemand gevonden hebben die zich garant wil stellen voor de huur van een lokaal. Inmiddels wil Malak niet meer naar de Verenigde Staten: “Ik ben er van overtuigd dat het daar hetzelfde is als hier. Bovendien hou ik van dit land. Geloof me, ik houd van de Colombianen. Ze hebben een goed hart, maar desondanks is het leven hier moeilijk voor ons”. 

Bron : El Tiempo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug