Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Michel Martelly beëdigd als nieuwe president Haïti

Datum : 15/05/2011
Land : Haïti

Michel Martelly beëdigd als nieuwe president Haïti

Michel Martelly, een voormalige zanger van 50 jaar is sinds afgelopen zaterdag de nieuwe president van Haïti. De politiek onervaren Martelly moet een land opbouwen dat nog steeds in puin ligt ten gevolge van de aardbeving van januari 2010. Daarbij kwamen meer dan 200.000 mensen om en raakte de hoofdstad Port-au-Prince zwaar beschadigd. 

Vandaar dat de plechtigheden plaatsvonden in een geïmproviseerd paleis. Het oorspronkelijke parlementsgebouw ligt nog altijd in puin. De gehele ceremonie vond in het donker plaats, aangezien zich kort voor de plechtigheid kortsluiting voordeed.

De ceremonie werd bijgewoond door een bonte stoet van (inter)nationale leiders en vertegenwoordigers waaronder de oud-president van Haïti René Préval, Desi Bouterse, Bill Clinton en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé.

In zijn toespraak beloofde de nieuwe president er te zijn voor ‘iedereen’. Hij riep zijn landgenoten op om deel te nemen aan de wederopbouw, maar benadrukte dat veiligheid een primaire voorwaarde is voor ontwikkeling. “Zonder veiligheid is er geen werk”, aldus de nieuwe president. Hij beloofde de hoofdstad te herbouwen, het platteland te ontwikkelen en het leger te moderniseren.

Het is overigens de eerste keer dat er in Haïti – een land geplaagd door staatsgrepen – een machtsoverdracht voordoet tussen twee democratisch gekozen presidenten.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug