Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Midden-Amerika sluit recordaantal mensen aan op groene stroom

Datum : 01/03/2016

Midden-Amerika sluit recordaantal mensen aan op groene stroom

Sinds 2000 is het aantal bewoners van Midden-Amerika dat op het elektriciteitsnet is aangesloten, fors gestegen. De dekkingsgraad van het stroomnet steeg van 69 procent (van alle inwoners van Midden-Amerika) in 2000 naar 90 procent in 2013. In Nicaragua gaat het om 75 procent, Costa Rica zit zelfs aan 99 procent.

In de stroomproductie is het aandeel van hernieuwbare energie toegenomen van 57 naar 64 procent. Hier zijn de verschillen tussen de landen groter. Costa Rica haalt 95 procent van zijn stroom uit hernieuwbare bronnen, in Honduras en Nicaragua komt ongeveer de helft van de stroom van centrales op fossiele brandstoffen.

Waterkracht blijft de grootste hernieuwbare bron, maar veel grote en middelgrote projecten lopen vertraging op door sociale en milieuprotesten. De capaciteit van windenergie in de regio is deze eeuw vertienvoudigd. In Costa Rica levert de wind 15 procent van de stroom.

Ondanks de roep om meer hernieuwbare energie blijven Midden-Amerikaanse landen ook in steenkool en andere fossiele brandstoffen investeren. In Guatemala bijvoorbeeld steeg het aandeel van hernieuwbare energie van 50 procent in 2009 naar 56 procent in 2014, maar in 2014 ging de steenkoolcentrale Jaguar Energy Guatemala van start. Die is met een investering van 750 miljoen dollar en een vermogen van 300 megawatt de grootste elektriciteitscentrale van het land.

Dat was nog een beslissing uit 2007 toen de olieprijs omhoogging, zegt Víctor Hugo Ventura, hoofd Energie en Natuurlijke Bronnen bij de Economische Commissie voor Latijns Amerika en de Cariben (CEPAL): “Door problemen met de generatoren is de centrale niet langer operationeel. Soms valt goedkoop duur uit.”

Wind- en zonne-energie hebben echter het nadeel dat ze te variabel zijn. Een alternatief is geothermische energie. Die is overvloedig aanwezig in de regio en nog amper benut. In Costa Rica bouwt men grote waterreservoirs die men alleen zal inzetten als zon of wind het laten afweten.

 

Bron : IPS, Wereld Morgen
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug