Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Midden-Amerikaanse Moeders willen duidelijkheid

Datum : 16/12/2013
Land : Mexico

Midden-Amerikaanse Moeders willen duidelijkheid

De Karavaan van Midden-Amerikaanse Moeders heeft afgelopen week voor de negende keer Mexico doorkruist. Van 2 december tot en met maandag 16 december reist de karavaan bestaande uit de moeders van verdwenen migranten door negen zuidelijke deelstaten om uiteindelijk te eindigen in de hoofdstad.

De deelnemende vrouwen willen duidelijkheid over het lot van hun kinderen die zijn verdwenen tijdens hun reis naar de VS. Naast de zoektocht spreken de moeders de autoriteiten aan op de straffeloosheid en onveiligheid in met name de zuidelijke deelstaten van het land. Het aantal verdwijningen onder migranten is toegenomen door de misdaadkartels die mensensmokkel en afpersing hebben ontdekt als een extra inkomstenbron. De organisatie achter de mars zegt over de afgelopen dertig jaar circa 70.000 verdwijningen te hebben vastgelegd.

Afgelopen week meldde de organisatie dat vier moeders hun kind terug hebben gevonden. Een woordvoerster van de Karavaan voegt toe: “Er is niet altijd sprake van geweld. Soms nemen migranten geen contact op uit schaamte dat de oversteek is mislukt, of men vindt geen werk. In andere gevallen komen de migranten uit afgelegen gebieden waar simpelweg geen communicatienetwerk is.” Dit was het geval bij Narcisa del Socorro Gómez uit Nicaragua. Jarenlang zocht ze haar vertrokken zoon Eugenio. De jongen bleek in Mexico te wonen, maar contact was onmogelijk aangezien de afgelegen gemeenschap waar zijn moeder leeft geen telefoonverbinding en postadres heeft.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug