Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Migranten Latijns-Amerika kiezen nu voor Europa

Datum : 10/07/2019
Land : El Salvador

Migranten Latijns-Amerika kiezen nu voor Europa

Het aantal migranten uit Zuid- en Midden-Amerika dat asiel aanvraagt in Europa is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de gevaarlijke reis die meestal over land gemaakt wordt én het repressieve beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

Midden-Amerikanen die over wat geld beschikken kiezen er daarom vaker voor een vliegticket naar Europa te kopen. Het lange wachten op de uitslag van hun asielaanvraag nemen ze op de koop toe. Hetzelfde geldt voor Venezolanen. In tegenstelling tot de Verenigde Staten kunnen zij de Schengenlanden zonder visum binnenkomen, en de voortdurende politieke en sociale crisis in hun land vergroot de kans op een (tijdelijke) verblijfsvergunning in Europa. Venezolanen staan direct achter Syriërs op de tweede plaats qua asielaanvragen, terwijl het aantal Midden-Amerikanen dat asiel aanvraagt de afgelopen tien jaar met maar liefst 4.000 procent gestegen is.

De meeste migranten uit bijvoorbeeld El Salvador kiezen nog altijd voor Spanje, met Italië op de tweede plaats. Op nummer drie staat een beetje verrassend België. Verrassend, omdat de Franse en Nederlandse talen toch een obstakel betekenen. Veel migranten uit El Salvador vluchten voor het bendegeweld in hun land en in tegenstelling tot Spanje erkent België bendegeweld als reden voor het verlenen van asiel. En terwijl de Europese richtlijnen voor opvang van asielzoekers in ieder land gelijk zijn, houden niet alle Europese lidstaten zich eraan. In België krijgen asielzoekers een dak boven hun hoofd, voedsel, medische zorg en juridische assistentie.

Maar ook in Spanje is het aantal asielverzoeken fors gestegen. In 2017 vroegen ruim tweeduizend mensen uit Midden-Amerika asiel aan, tegenover ruim zevenduizend alleen al in de eerste vijf maanden van 2019. Dat betekent maandenlang in onzekerheid, omdat Spanje een grote achterstand kent en bij onduidelijke situaties in het land van herkomst, zoals Nicaragua, een afwachtende houding aanneemt.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug