Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Migrantenkaravaan nadert Mexico-Stad

Datum : 06/11/2018
Land : Mexico

Migrantenkaravaan nadert Mexico-Stad

De eerste leden van een grote groep migranten die door Mexico reizen naar de Verenigde Staten zijn aangekomen in de hoofdstad, Mexico-Stad. Ongeveer 450 mensen, voornamelijk mannen en jongens, kregen tijdelijk onderdak in een sportstadion.

Ze maken deel uit van een inmiddels 5000 man sterke groep, bekend als de ‘migrantenkaravaan’, die op 12 oktober uit Honduras is vertrokken op weg naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump zegt troepen te zullen inzetten om te voorkomen dat ze de Amerikaans-Mexicaanse grens passeren. Critici beschuldigen Trump ervan de angst van mensen voor illegale immigratie te gebruiken om zijn aanhangers aan te zich te binden, vlak voor de tussentijdse verkiezingen van dinsdag 6 november.

Het heeft deze groep migranten meer dan drie weken gekost om van de Hondurese stad San Pedro Sula naar Mexico-Stad te komen. Ze zeggen dat ze Honduras verlaten hebben uit angst voor geweld en om te ontsnappen aan armoede en werkloosheid. Velen zeiden dat het bereiken van Mexico-Stad een belangrijke mijlpaal was na de tocht van drie weken door Guatemala en Zuid-Mexico, voornamelijk te voet.

Mexico-Stad zal naar verwachting de plaats zijn waar de karavaan zich kan splitsen en sommigen kunnen besluiten te blijven. Mexicaanse functionarissen zeiden dat juridische adviseurs aanwezig zouden zijn om met de mensen hun mogelijkheden te bespreken.

Nashiely Ramírez, voorzitter van de mensenrechtencommissie van het federale district (CDHFF), gaf aan dat het tot hun humanitaire verplichtingen hoort om gezondheid, voedsel, onderdak en veiligheid te verschaffen. Ze zei samen met de VN-agentschappen, voornamelijk UNHCR, informatie te zullen verstrekken zodat migranten "de beslissingen kunnen nemen die ze moeten nemen".

"Onze berekening is dat op dinsdag of woensdag het laatste deel van de karavaan dat nu  Córdoba nadert, hier aankomt. Dan hebben we het over zo’n 5000 mensen die in Mexico-Stad komen", zei Ramírez

Afgezien van deze 5000 mensen trekken nog twee groepen migranten naar het noorden. De ene is net de Suchiate-rivier overgestoken, die de grens vormt tussen Mexico en Guatemala, en de andere is op weg van de zuidelijke staat Chiapas naar het noorden. Er wordt verwacht dat alle drie de groepen elkaar ontmoeten in Mexico-Stad en dat degenen die vastbesloten blijven om naar de VS te komen, samen op pad gaan.

Bron : El Economista, BBC
Bookmark and Share


Terug