Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Mijnbedrijf Samarco betaalt miljarden aan Braziliaanse staat

Datum : 03/03/2016
Land : Brazilië

 Mijnbedrijf Samarco betaalt miljarden aan Braziliaanse staat

Het mijnbedrijf Samarco, dat eigendom is van het Braziliaanse Vale en de Australische mijngigant BHP Billiton, hebben ermee ingestemd een bedrag van 5,7 miljard euro te betalen aan de Braziliaanse staat als schadevergoeding voor een dambreuk in november 2015. Daarmee is een rechtszaak tegen Samarco van de baan. 

Samarco draagt dit jaar zo'n 473 miljoen euro en de komende vijf jaar steeds ongeveer 284 miljoen euro over aan een schoonmaakfonds. Uit het fonds wordt de sanering betaald van de vervuilde bodem van het door de dambreuk getroffen gebied.

In november vorig jaar braken twee dammen met als gevolg een enorme modderstroom die de plaats Mariana in het zuiden van het land verwoestte en negentien mensen doodde. In een groot gebied is door het giftige afvalwater en slib aanzienlijke schade aan het milieu ontstaan. 

In een verklaring liet Samarco weten dat “deze overeenkomst onze betrokkenheid toont bij het herstel van de schade die is veroorzaakt en bij het leveren van een bijdrage aan een duurzame verbetering van de Rivier Doce”. Als Samarco niet in staat is tot de betalingen, zijn Vale en BHP Billiton samen verantwoordelijk voor deze betalingen. Het geld is verdeeld in twee categorieën: herstel van het milieu en compensatie aan de gemeenschappen. 

Bron : ANP, BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug