Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Mijnbouw in natuurreservaat Amazone blijft verboden

Datum : 26/09/2017
Land : Brazilië

Mijnbouw in natuurreservaat Amazone blijft verboden

De Braziliaanse regering heeft een controversiëel beleidsplan, dat een groot gebied in het Amazonewoud open zou stellen voor commerciële mijnbouw, teruggetrokken. Afgelopen augustus tekende president Michel Temer het plan, wat op grote kritiek stuitte van activisten, journalisten en beroemde Brazilianen. 

De maatregelen hebben betrekking op een gebied groter dan Denemarken, in de deelstaten Amapa en Para. Men denkt dat hier veel goud, ijzer, mangaan en andere materialen in de grond zitten. Het openstellen van dit gebied voor mijnbouw was volgens parlementslid Randolfe Rodrigues, van de partij Duurzaamheid Netwerk, "de grootste aanval op de Amazone in de afgelopen vijftig jaar." 

Na hevige kritiek herzag de overheid de maatregelen, door mijnbouw te verbieden in herstellende natuurgebieden en het leefgebied van inheemse stammen. Later herriep de rechtbank de maatregel echter in zijn totaliteit, omdat het veranderen van de status van een natuurreservaat door het parlement moet worden goedgekeurd. Daarom besloot de regering gisteren het plan in zijn geheel te schrappen. 

Veel journalisten zien dit als een overwinning voor milieu-activisten en een tegenvaller voor de regering. Deze zegt het plan te zullen herschrijven met meer aandacht voor het maatschappelijk debat rond dit thema. Toch hield de minister voor Mijnbouw en Energie vol: "Brazilië moet groeien en banen creëren, investeringen op het gebied van mijnbouw aantrekken en het economische potentieel van deze regio benutten." 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug