Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Mijnbouw vreet aan Guyaans Amazonewoud

Datum : 13/11/2013
Land : Guyana

Mijnbouw vreet aan Guyaans Amazonewoud

De ontginning van goud en diamant gaat ten koste van het regenwoud in Guyana. Nu dreigt het Zuid-Amerikaanse land 15 miljoen euro uit een fonds voor bosbehoud mis te lopen, omdat er opnieuw Amazonewoud verloren is gegaan. In november 2010 werden Guyana en Noorwegen het eens over het tweede grootste akkoord ter wereld om de uitstoot uit ontbossing te verminderen. In het kader van het zogenaamde REDD+-programma (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation Plus) beloofde Noorwegen aan Guyana tot 190 miljoen euro tegen 2015 om ontbossing en degradatie tegen te gaan.

Twee jaar op rij voldeed Guyana aan de voorwaarden, en zo heeft Noorwegen al ongeveer 52 miljoen euro gestort in het Guyaans investeringsfonds. Maar de voorlopige versie van het derde rapport bevat geen goed nieuws. "De ontbossingsgraad is gestegen naar 0,079 procent, terwijl dat vorig jaar 0,054 procent was", verklaart Robert Persaud, minister van Natuurlijke Grondstoffen. "Maar als we naar de totale oppervlakte kijken, gaat het maar om 3600 hectare op een totaal van 12,2 miljoen hectare die de staat bezit."

Het geld uit het fonds is bedoeld voor de transitie naar een koolstofarme economie en moet Guyana wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Maar sommige autochtone Guyanen zijn niet tevreden met de deal. "Het land, onze grondstoffen en een gezond milieu, ook voor het nageslacht, zijn heel belangrijk voor ons. Maar de regering had moeten overleggen met de gemeenschappen. Ze mogen onze leiders niet onder druk zetten om projecten te steunen die we niet volledig begrijpen", zegt Laura George, een vertegenwoordiger van de Vereniging van Amerindiaanse Volkeren.

Ondanks de bevindingen in het laatste rapport heeft Guyana nog steeds een van de laagste ontbossingsgraden van Zuid Amerika, meent Persaud. Hij geeft toe dat het overgrote gedeelte van de toegenomen ontbossing afkomstig is van de mijnbouw. Patrick Harding, voorzitter van de Guyaanse Mijnbouwvereniging voor Goud en Diamant, noemt het gegoochel met cijfers. "Mogelijk verliezen we 40 procent van de Noorse fondsen, of ongeveer 19 miljoen dollar. De mijnbouwindustrie, met ook bauxiet, zal de regering buitenlandse valuta van ongeveer 1 miljard dollar opleveren. Onze industrie verschaft werk aan tienduizenden Guyanen". Volgens Harding is de mijnbouwsector bezorgd om ontbossing. "Maar je kan geen ontwikkeling hebben zonder enige bijkomende verstoring."

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug