Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Milde droogte veroorzaakte ineenstorting van het Mayarijk in Mexico en Guatemala

Datum : 24/02/2012
Land : Mexico

Milde droogte veroorzaakte ineenstorting van het Mayarijk in Mexico en Guatemala

Niet extreme, maar relatief milde droge condities hebben gezorgd voor de ineenstorting van het klassieke Mayarijk. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Wetenschappers waren lang van mening dat extreme droogte de oorzaak is geweest van de ineenstorting van het Mayarijk dat tot 950 n. Chr. zijn hoogtijdagen doormaakte. Mexicaanse en Britse wetenschappers konden door middel van nieuwe technieken de mate van regenval en verdamping in de periode van 800 tot 950 n.Chr. beter in kaart brengen. Zij ontdekten dat een relatief kleine afname van regen genoeg was om de watervoorraden in de regio uit te putten, waardoor de bevolking in deze periode sterk afnam.

Volgens professor Eelco Rohling van de Universiteit van South Hampton was de relatief lage afname van regen van 25% tot 40% genoeg om te zorgen voor een grotere verdamping, waardoor open water snel in hoeveelheid afnam. Sociologische onrust en verlating van steden zijn aannemelijke gevolgen bij gebrek aan water, volgens de professor.

De droge periode uit 950 n.Chr. in de regio kan vergeleken worden met voorspellingen voor de nabije toekomst door de klimaatverandering. Hoewel er ook verschillen zijn, is de waarschuwing duidelijk: wat lijkt op een kleine vermindering van waterbeschikbaarheid kan leiden tot belangrijke en langdurige problemen.

Bron : BBC World
Bookmark and Share


Terug